Σεισμός 5,8 Ρίχτερ: Κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. ελέγχουν τα “τραυματισμένα” σχολικά κτίρια (video)

Μεγάλες πληγές και στα σχολικά κτίρια άφησε πίσω του ο «Εγκέλαδος» που χτύπησε χθες με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Δεκάδες σχολικά συγκροτήματα τόσο στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ περιοχές όσο και στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου έχουν «τραυματιστεί» και πρέπει να ελεγχθούν πριν επιστρέψουν οι μαθητές σε αυτά.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία ιδίως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι αποκαρδιωτική, αλλά, ευτυχώς, χωρίς αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές βγήκαν αλώβητοι, επιβεβαιώνοντας την ψυχραιμία, την ετοιμότητα και την εκπαίδευση που έχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων κρίσης. Ρωγμές σε τοίχους και κολώνες, πεσμένοι σοβάδες στα θρανία, εικόνες που παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο, βλέπουν τα κλιμάκια των ειδικών που από σήμερα εποπτεύουν τις σχολικές κτιριακές υποδομές.

Ήδη στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν φτάσει κλιμάκια μηχανικών από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» που πραγματοποιούν αυτοψίες στη βάση της καταγραφής των ζημιών που έχει ξεκινήσει από τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ: Κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. ελέγχουν τα “τραυματισμένα” σχολικά κτίρια (video)Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, έχουν σταλεί ειδικές φόρμες στα 380 σχολεία του νομού για να δηλώσουν πιθανές ζημιές. Μέχρι τώρα, έχουν σταλεί απαντήσεις από 136 σχολεία, εκ των οποίων τα 69 έχουν ζημιές. Πιο αναλυτικά, ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, έχουν δηλωθεί σε 8 σχολεία στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, σε 5 στον δήμο Γόρτυνας, σε 39 στον δήμο Ηρακλείου, σε 4 στον δήμο Μαλεβιζίου και 2 στον δήμο Φαιστού. Στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν δηλωθεί ζημιές μόνο από ένα σχολείο, κάτι που εξηγείται από το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν. Η περιοχή είχε μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ από τις καταπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές και στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αποστολή της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.

Προβλήματα έχουν καταγραφεί και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Γιάννης Καραγιαννίδης, εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα των πληγεισών περιοχών, έχουν μέχρι τώρα αναφερθεί ζημιές και σε περισσότερα από δέκα ακόμη, σε γειτνιάζοντες δήμους.

Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τις σεισμόπληκτες περιοχές, θα συνεχιστούν το μεσημέρι στον δήμο Ηρακλείου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες περιοχές. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μπελαδάκη, από τα κλιμάκια θα ελεγχθεί το σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων του νομού Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κλειστά παραμένουν σήμερα και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Π.Ε. Ηρακλείου. Νέες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος