Σε στενό κλοιό οι μεταλλάξεις του κορονοϊού από τους επιστήμονες της Κρήτης – Πώς “έπιασαν” τη μεταλλαγή Μ πριν εξαπλωθεί

Ο άμεσος εντοπισμός στις αρχές καλοκαιριού τριών κρουσμάτων της μεταλλαγής Μ στο Ηράκλειο από το τμήμα επιτήρησης που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήταν καταλυτικής σημασίας για τον περιορισμό και τη μη μετάδοσή της στον γενικό πληθυσμό.

Ήταν ένα επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας του δικτύου που εξακολουθεί να λειτουργεί δημιουργώντας «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις δεκάδες μεταλλάξεις και ιδίως στις πιο επικίνδυνες του Sars Cov2.

Σε στενό κλοιό οι μεταλλάξεις του κορονοϊού από τους επιστήμονες της Κρήτης – Πώς “έπιασαν” τη μεταλλαγή Μ πριν εξαπλωθείΠώς γλιτώσαμε τα χειρότερα; «Εντοπίστηκαν γρήγορα τα κρούσματα, μεταφέρθηκε η πληροφορία στην Πολιτική Προστασία, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και η διασπορά αποφεύχθηκε. «Αποστειρώθηκε αυτός ο δυνητικός πυρήνας μετάδοσης» εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Όπως διευκρίνισε: «η ανάλυση που κάνουμε είναι τόσο λεπτομερής που μπορεί να μας δείξει ποιος μετέδωσε σε ποιον, οπότε φτιάχνουμε «αλυσίδες» μετάδοσης. Αν κοιτάξουμε την συνολική εικόνα θα δούμε ότι καθημερινά εισέρχονται στην Κρήτη καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη και παρακολουθούμε την πορεία τους: ποια απ’ αυτά καταφέραμε να τα περιορίσουμε με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και του κόσμου που τηρεί τους κανόνες και σε ποιες περιπτώσεις ξέφυγε, εγκαταστάθηκε και έχουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα» .

Παρακολουθούν τις μεταλλάξεις της μετάλλαξης Δ

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη πάνω από 300 μεταλλαγμένα στελέχη από το δίκτυο ενισχυμένης εποπτείας που «χτίστηκε» πάνω σε αυτήν του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, το οποίο λειτουργεί περισσότερο για ιστορική ανάλυση. «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουμε στον περιορισμό της μετάδοσης. Κάθε φορά που προκύπτουν δυνητικά επικίνδυνα στελέχη ενημερώνουμε την Πολιτική Προστασία και λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, σημειώνοντας πως «το πιο επικίνδυνο ήταν η μετάλλαξη Δ, στα τέλη Μαΐου, οπότε δόθηκε η μεγάλη μάχη για να το συγκρατήσουμε, χωρίς να το καταφέρουμε».
Έκτοτε παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις του ίδιου του στελέχους Δ και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί, όπως είπε, περίπου δέκα διαφορετικές. «Η ανησυχία είναι μήπως το στέλεχος Δ μεταλλαχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο που θα μας ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

“Κλειδί” οι εμβολιασμοί

Τόνισε, ακόμη, ότι το «κλειδί» είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η μετάδοση. «Κάθε φορά που ο ιός κυκλοφορεί από άτομο σε άτομο του δίνουμε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, να γίνει καθολικός σε όλο τον πληθυσμό. Και βέβαια δε φτάνει αυτό. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν το ευτύχημα να έχουν εμβόλια και δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν εργοστάσια παραγωγής μεταλλάξεων. Πρέπει σε παγκόσμια κλίμακα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να επεκταθεί καθολικά ο εμβολιασμός» υπογράμμισε. Σημείωσε, τέλος, ότι η σημερινή κατάσταση στην χώρα μας είναι κρίσιμη καθώς, όπως ανέφερε, «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος