Ρέθυμνο: Ενημέρωση των κατοίκων για τη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων

Επανεκκίνηση για τις δράσεις του Δικτύου ΡΕΘελοντώ, αποτέλεσε η μέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 με τους εθελοντές του Δικτύου σε συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης, να ξεκινούν μία συντονισμένη ενημερωτική εκστρατεία πόρτα – πόρτα σε κατοίκους και επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης.

Η εκστρατεία, η οποία συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αφορά τη σωστή μέθοδο διαχείρισης, εναπόθεσης και αποκομιδής απορριμμάτων και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των πολιτών ώστε, με πρακτικές συμβουλές, να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να υιοθετήσουν έναν οικολογικά ευσυνείδητο τρόπο ζωής και εργασίας. Παράλληλα, οι εθελοντές διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με το τμήμα εθελοντών του Δήμου Ρεθύμνης, κάτοικοι του χωριού Καλονύχτης και ο Πολιτιστικός τους Σύλλογος Νικηφόρος Φωκάς, με δεδομένη την περιβαλλοντική τους δράση, έχουν κινητοποιηθεί και μαζί με εθελοντές όλων των ηλικιών, καθαρίζουν τους δρόμους του οικισμού αποδεικνύοντας σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μιλτιάδη Ηλιάκη, ότι το καθαρό και υγιές περιβάλλον είναι υπόθεση όλων, μικρών και μεγάλων. Με δεδομένο όπως αναφέρει πως: «…η καθαριότητα αποτελεί πάντα προτεραιότητα», ο κ. Ηλιάκης έκανε την πρόταση για θέσπιση ενός οικολογικού τίτλου «Καθαρό Χωριό» που θα μπορούσε να απονεμηθεί στα χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, και με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «…να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η ευθύνη όλων για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας του πλανήτη μας και το παράδειγμα του Καλονύχτη και πολλών άλλων οικισμών, καθώς και οι συντονισμένες προσπάθειες του Δικτύου ΡΕΘελοντώ, αποτελούν απόδειξη αποτελεσματικής κινητοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση. Καμία συλλογική προσπάθεια, όμως, δεν θα έχει επιτυχία, εάν ο καθένας μας ξεχωριστά δεν αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση, η οποία ξεκινά από την αντίστοιχη εκπαίδευση και την αλλαγή συνηθειών στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε νέους τρόπους σκέψης και πράξης, ώστε να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε, να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα, όσο γίνεται, πιο βιώσιμο μέλλον».

Τέλος, γίνεται κάλεσμα από το δήμο σε όλους όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο ΡΕΘελοντώ, να επικοινωνούν ώρες γραφείου στα τηλέφωνα 2831040142 (Τμήμα Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης) και 6974041704 (κα Αγγελική Σερβιλάκη, υπεύθυνη ΡΕΘελοντώ), στο e-mail ethelontismos.rethymno@gmail.com και στη σελίδα του Facebook Ομάδα Εθελοντών Δήμου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος