“Σανίδα σωτηρίας” για τους αμπελουργούς η απόσταξη κρίσης

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, που είναι αντιμέτωποι με τις ζημιές από το διπλό καύσωνα του καλοκαιριού και την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους. “Την ώρα που τόνοι σταφύλια είναι στα αζήτητα, η ΚΣΟΣ, με αδιάθετη την περυσινή παραγωγή, ανακοίνωσε χαμηλότερες από πέρυσι τιμές για τη σταφίδα, μόλις χθες, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές…

“Σανίδα σωτηρίας” για τους αμπελουργούς η απόσταξη κρίσηςΜία κίνηση, με σχεδόν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και χωρίς ουσία, καθώς οι αμπελουργοί, χωρίς κίνητρο και σε καθεστώς αβεβαιότητας, δεν σταφιδοποίησαν”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. “Η φετινή παραγωγής σουλτανίνας πολύ δύσκολα θα φτάσει τους πεντακόσιους τόνους, ενώ στην πλειοψηφία της έχει ήδη διατεθεί στους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές.
Πέρυσι, με την ΚΣΟΣ ήδη από το Ιούλιο να έχει ανακοινώσει τιμή για τον άσσο 1,8 ευρώ και με τους συνεταιριστές και τους συνδικαλιστές να παροτρύνουν τους αμπελουργούς να σταφιδοποιήσουν, η παραγωγή κυμάνθηκε στους δύο χιλιάδες τόνους. Όμως, όπως φαίνεται, ακόμη και αυτή η παραγωγή – σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ποσότητες σουλτανίνας που παρήγαγε ο νομός Ηρακλείου παλαιότερα – δεν βρήκε τον δρόμο για τις αγορές.
Όπως αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση της ΚΣΟΣ, η περυσινή παραγωγή έμεινε αδιάθετη στις αποθήκες και οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι οι μέγιστες που μπορούν να δοθούν. Για την ιστορία, οι τιμές ξεκινούν από 1 ευρώ το κιλό και φτάνουν το 1,7 για τον άσσο, ενώ η παραλαβή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ιερωνυμάκης εκτιμά ότι παραμένουν στις κουρμούλες αζήτητα περί τους τρεις χιλιάδες τόνους σταφύλια, τα οποία κινδυνεύουν να καταλήξουν στις χωματερές αν δε δοθεί λύση μέσω της απόσταξης κρίσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα ήδη εγκεκριμένα για την απόσταξη κρίσης και το περιθώριο να ενισχυθεί το Ηράκλειο, όπου καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα.
Εδώ και καιρό η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, να αυξηθούν δηλαδή οι ποσότητες οίνου που θα οδηγηθούν σε απόσταξη κρίσης, ώστε να καταστεί δυνατή η παραλαβή από το οινοποιείο της Παλλιανής κι άλλων ποσοτήτων σταφυλιών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, το σχετικό κονδύλι έχει περιοριστεί στους 800 τόνους και η Ένωση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες απορρόφησης οινοσταφύλων, ξεπερνώντας τους τέσσερις χιλιάδες τόνους και φέτος, όπως και πέρυσι, και χωρίς η πανδημία να επιτρέπει την διάθεση ικανών ποσοτήτων κρασιού στην αγορά. Οι δεξαμενές του οινοποιείου γέμισαν το Σάββατο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη χωματερή εκατό τόνοι σταφύλια και να κινδυνεύουν να σαπίσουν στα αμπέλια αρκετές εκατοντάδες ακόμη τόνοι, προκαλώντας οικονομική «ασφυξία» στους παραγωγούς.

Ανάγκη για σταφιδική πολιτική

Η φετινή κακή χρονιά για τους σταφιδοπαραγωγούς δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι ούτε η τελευταία αν δεν υπάρξει σοβαρή σταφιδική πολιτική, όπως συμφωνούν αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές. “Η κρητική σουλτανίνα είναι superfood και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να προωθηθεί” υπερθεματίζουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο άνισος ανταγωνισμός σε ένα παγκοσμιοποιημένο εμπορικό περιβάλλον, όπου έχουν επικρατήσει η τουρκική και η ιρανική σταφίδα. “Θα πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι, για να αποφεύγονται οι ελληνοποιήσεις της εισαγόμενης σταφίδας” λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του να μπει ως υπερτροφή η σταφίδα στα σχολεία, στον στρατό κ.α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος