Προσπάθειες ανάδειξης της χαρουπιάς

Προσυνέδριο για τη χαρουπιά και τις πολυδιάστατες ιδιότητές της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Πάνορμο Ρεθύμνου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», που έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της χαρουπιάς.

Το προσυνέδριο θα διεξαχθεί στο Χαρουπόμυλο, ένα μοναδικό βιομηχανικό μνημείο, το όποιο έχει αναστηλωθεί από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου, και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.
Το προσυνέδριο γίνεται ενόψει του Μεσογειακού Συνεδρίου για τη χαρουπιά που σχεδιάζεται να γίνει στο τέλος του 2018.
Στο μεταξύ μέχρι στιγμής έχει προκριθεί στο δεύτερο στάδιο η πρόταση της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου, για την αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος με τη μεγάλη διατροφική και πολιτισμική αξία.
Το δεύτερο στάδιο, είναι εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η τελική απόφαση θα κριθεί αργότερα μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί την 2η Ιουλίου. Για το λόγο αυτό παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάποια στοιχεία αναφορικά με το χαρούπι να τα γνωστοποιήσει προκειμένου να εμπλουτιστεί η πρόταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος