Στο Ηράκλειο η 19χρονη πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος (βίντεο)

Είναι 19 χρονών και έχει στόχο να γίνει η νεαρότερη γυναίκα στον κόσμο που κάνει το γύρο του κόσμου πιλοτάρωντας η ίδια το αεροπλάνο της. Είναι η Βελγίδα, Ζάρα Ράδερφορντ, και το ερχόμενο Σάββατο θα προσγειωθεί με το αεροσκάφος της στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.

Η Ζάρα πετάει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννημένη σε οικογένεια αεροπόρων ήξερε από μικρή τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Το πρώτο της όνειρο ήταν να γίνει η νεαρότερη γυναίκα που θα γύριζε τον κόσμο με το αεροσκάφος της και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει. Μάλιστα η 19χρονη πιλότος ετοιμάζεται να σπάσει ακόμα δύο ρεκόρ, αυτό της πρώτης βελγίδας που κάνει τον γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος και της πρώτης γυναίκας που κάνει αυτό το εγχείρημα με υπερελαφρύ αεροπλάνο.

Στο Ηράκλειο η 19χρονη πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος (βίντεο)Το μονοκινητήριο διθέσιο αεροσκάφος που πιλοτάρει η Ζάρα ζυγίζει μόλις 300 κιλά. Είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα και διαθέτει κινητήρα μόνο 100 ίππων. Η 19χρονη είναι ατρόμητη. Ξεκίνησε το ταξίδι της στις 18 Αυγούστου 2021 από το Βέλγιο και κινήθηκε προς τα δυτικά. Στόχος της είναι να καλύψει μια απόσταση 52 χιλιάδων χιλιομέτρων και να επισκεφθεί 52 χώρες σε 5 ηπείρους.

Η ίδια λέει ότι “τα όνειρα διαμορφώνονται στην πρώιμη παιδική ηλικία”. Εκείνη, ωθούμενη από τον πατέρα και τον παππού της που ήταν πιλότοι, έμαθε να βάζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά – υψηλούς στόχους. “Στα κορίτσια διαβάζουν παραμύθια για την Ωραία Κοιμωμένη που περιμένει κάποιον άντρα να ταξιδέψει για να πάει κοντά της, ενώ στα αγόρια αγοράζουν περισσότερα δώρα που έχουν να κάνουν με την επιστήμη και οι γονείς τα ενθαρρύνουν να είναι τολμηροί. Είναι η ανατροφή μας που διαμορφώνει τα όνειρά μας”, λέει η 19χρονη γυναίκα και συμπληρώνει ότι στόχος της είναι να ενθαρρύνει κορίτσια και νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την αεροπορία, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Στο Ηράκλειο η 19χρονη πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος (βίντεο)Στο Ηράκλειο θα φτάσει προερχόμενη από την Αλεξάνδρεια. Ως τώρα έχει ταξιδέψει σε Αγγλία, Ισλανδία, Καναδά, ΗΠΑ, Αλάσκα, Ρωσία, Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία και αλλού, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Γερμανία και, τέλος, ο κύκλος θα κλείσει και πάλι στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ηράκλειο, η Ζάρα Ράδερφορντ θα ξεναγηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, Νίκο Μακράκη, στην Αγία Γαλήνη, αφού η ίδια ζήτησε να δει από κοντά το σημείο από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος.

Μέχρι τώρα όλα έχουν κυλήσει ομαλά, με μόνο δύο εξαιρέσεις. Στην Αλάσκα και στη Ρωσία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τον καιρό, αλλά και με τη visa, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μείνει από ένα μήνα σε κάθε μια από αυτές τις χώρες, μέχρι να είναι έτοιμη να πετάξει ξανά.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που η Ράδερφορντ επιδιώκει να καταρρίψει, το κρατάει η Σαέστα Ουάιζ που έκανε το γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος σε ηλικία 30 ετών, το 2017. Ο νεαρότερος άντρας που έκανε ακριβώς το ίδιο είναι ο Travis Ludlow και το κατάφερε πέρυσι σε ηλικία 18 ετών.

Για τη Ζάρα Ράδερφορντ οι αιθέρες είναι μάλλον μικρό πεδίο δράσης, αφού το μεγαλύτερο όνειρό της είναι να γίνει αστροναύτης. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα τα καταφέρει; Σίγουρα όχι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος