Πλήγμα στην Κρήτη από την κατάρρευση του Thomas Cook

«Η κατάρρευση του τουριστικού γίγαντα Thomas Cook έχει προκαλέσει σεισμό 7 ρίχτερ στην Κρήτη και τώρα περιμένουμε το τσουνάμι». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, μετά την χρεωκοπία του τουριστικού κολοσσού.
Το κλίμα στην Κρήτη μετά την δραματική εξέλιξη για την εταιρεία, είναι βαρύ και η ανησυχία για το παρόν και κυρίως το μέλλον του τουρισμού στο νησί είναι μεγάλη. «Το 60-70% των καταλυμάτων στο νησί έχει σχέση με την Thomas Cook. Φέτος έφερε στην Κρήτη περίπου 400.000 τουρίστες ενώ αυτή την περίοδο κάνουν τις διακοπές τους στο νησί γύρω στους 20.000 επισκέπτες», επισημαίνει στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Βλατάκης.
«Για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διακοπές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, μέσω ασφαλιστικών εταιριών. Καλύπτεται το κόστος των πακέτων διακοπών τους και όταν ολοκληρωθούν, θα υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους», τονίζει ο κ. Βλατάκης.

«Μεγάλο το πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης»
Στα όρια του …εγκεφαλικού είναι πολλοί ξενοδόχοι της Κρήτης, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. «Υπάρχει ξενοδοχείο που έχει 100% συμβόλαιο με την εταιρία και για τον Αύγουστο, το άνοιγμα που έχει ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.
Το πλήγμα είναι μεγάλο για την Κρήτη, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Πελεκανάκης, δυστυχώς, οι πληροφορίες από την Βρετανία αναφέρουν ότι κανείς από τους συνεργαζόμενους με την Thomas Cook δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει όσα τους χρωστάει. «Πληροφορηθήκαμε ότι ο Όμιλος είναι ασφαλισμένος για 110.000.000 ευρώ, όταν ανά τον κόσμο οι υποχρεώσεις του είναι πολλαπλάσιες. Όπως καταλαβαίνετε υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ξενοδόχος ο οποίος θα καταφέρει να αποσπάσει έστω και ένα ευρώ από αυτά που του χρωστά η Thomas Cook».
«Η ζημιά για την Κρήτη είναι μεγάλη και θα φανεί όχι μόνον το 2020, αλλά και τα χρόνια που έρχονται. Το κενό που αφήνει σε κρατήσεις και σε πτήσεις προς το νησί είναι πολύ μεγάλο. Βεβαίως οι ξενοδόχοι του νησιού θα αναζητήσουν νέους συνεργάτες, αλλά αυτό θέλει χρόνο», τονίζει ο κ. Πελεκανάκης.

Άκυρα τα πακέτα διακοπών
Η Thomas Cook είχε κλείσει πακέτα διακοπών για την Κρήτη μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτά τα πακέτα μετά την κατάρρευση της εταιρείας πλέον δεν ισχύουν και σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, αλλάζει και ο σχεδιασμός αρκετών ξενοδοχείων του νησιού, τα οποία θα κλείσουν πολύ νωρίτερα.
Ο κ. Πελεκανάκης καλεί τους ξενοδόχους που την περίοδο αυτή έχουν πελάτες της Thomas Cook να επιδείξουν ψυχραιμία και να προσφέρουν σε αυτούς, αυτό για το οποίο φημίζεται το νησί. Αληθινό και φιλόξενο πρόσωπο. «Τους καλώ να προσφέρουν στους πελάτες τους όλες εκείνες τις παροχές που θα είχαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τουρίστες που μπορεί να βρεθούν ξανά στο νησί μας για διακοπές», επισημαίνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος