ertnews.gr

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας για τις προσλήψεις στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

24/09 23:10
Παρέμβαση του υπουργού Υγείας για τις προσλήψεις στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Παρέμβαση σε υψηλό επίπεδο έγινε την Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επικοινωνεί τηλεφωνικά με το διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο, μετά την απόφαση του τελευταίου να παραιτηθεί από συντονιστής των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης, εξαιτίας των όσων προβλέπονται στην προκήρυξη πρόσληψης γιατρών στη νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας για τις προσλήψεις στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗΩς γνωστόν η προκήρυξη δεν αφορούσε ειδικευμένους στην εντατική θεραπεία, παθολόγους και αναισθησιολόγους, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Γεωργόπουλου που έκανε λόγο για τακτικισμούς τονίζοντας: «Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου». 

Σειρά πήραν οι γιατροί της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αλλά και οι αναισθησιολόγοι απ’ όλο το νησί, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Ιατρική, Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι  με εμπειρία στον μηχανικό αερισμό, και στην αιμοδυναμική παρακολούθηση και υποστήριξη ασθενών, έτοιμοι να εργαστούν σε ΜΕΘ άμεσα, αποκλείονται χωρίς αυτό να προβλέπεται  νομικά. Μάλιστα, αυτό γίνεται ενώ η εν εξελίξει πανδημία επιβάλλει την στράτευση τους. Με βάση την προκήρυξη αυτή, ιατροί που δεν έχουν εργαστεί  ποτέ  σε ΜΕΘ, θα προσληφθούν σε θέση επιμελητή ΜΕΘ ενώ  ιατροί  Παθολόγοι ή Αναισθησιολόγοι   με εμπειρία  στην  ΜΕΘ αποκλείονται. Δηλαδή ανειδίκευτο και άπειρο προσωπικό προτιμάται έναντι έμπειρου και εξειδικευμένου». 

Από την πλευρά της η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω έλλειψης τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό. Στην περίπτωση που η προκήρυξη συμπεριελάμβανε τις συγκεκριμένες ειδικότητες θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης».

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας με το διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο κ. Γεωργόπουλος, παρ’ ότι η παραίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή από την Υ.ΠΕ. Κρήτης, σε δηλώσεις του εμμένει στην παραίτησή του εφόσον δεν αλλάζει η προκήρυξη για τις προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version