Πάνω από 350 οι αιτήσεις από τους σεισμόπληκτους για στέγαση στους οικίσκους

Περισσότερες από 350 αιτήσεις από σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου που θέλουν να στεγαστούν προσωρινά σε οικίσκους υποβλήθηκαν μέχρι χθες το βράδυ, οπότε έληξε η προβλεπόμενη προθεσμία.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Γιάννης Δρακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, οι αιτήσεις αυτές θα εξεταστούν στη συνέχεια από την αρμόδια επιτροπή. “Σύντομα θα μπουν οι πρώτοι σεισμόπληκτοι στους οικίσκους” δήλωσε από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Σμυρνάκης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως και η πίεση από τους δοκιμαζόμενους κατοίκους.
Σημειώνεται ότι η επιλογή θα γίνει με βάση τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των σεισμόπληκτων στους πρώτους 34 οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στο Αρκαλοχώρι και στη Βόννη, ενώ ήδη, όπως έγινε γνωστό, έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ο διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 90 οικίσκων. Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας των οποίων οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν, κρίθηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση. Επίσης, δικαιούχοι είναι οι πολίτες οι οποίοι διέμεναν την ημέρα του σεισμού στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους, που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία δε διαθέτουν άλλη κενή κατοικία εντός του Δήμου, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία (Ε1, Ε2 και Ε9).

Την ίδια ώρα, παρόλο που είναι ελάχιστοι οι σεισμόπληκτοι που παραμένουν στις σκηνές στο Αρκαλοχώρι, αρκετοί παραμένουν ακόμη στις σκηνές που έχουν στηθεί στους διάφορους οικισμούς. Οι ίδιοι επιμένουν να μη θέλουν να απομακρυνθούν από τα χωριά και τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, προχωρά ήδη από χθες στη δεύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής.

Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 324 δικαιούχων ποσό 1.996.874,34 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και στους λογαριασμούς 331 δικαιούχων, ποσό 992.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε χθες ανέρχεται στα 2.988.874,34 ευρώ και αφορά 645 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. Ήδη, μέσα σε μόλις 12 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 8.409.392,31 ευρώ στους πρώτους 1.059 πολίτες (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Για δυναμική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και αφορά στην αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των Χάρη Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ), στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, αναγνωρίζεται από όλους η συστηματική και μεθοδική δουλειά που γίνεται από την πλευρά της κυβερνήσεως για την αποκατάσταση των πληγέντων και επισήμανε ότι – εκτός ελαχίστων περιπτώσεων – οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε μεγάλο έχουν ολοκληρωθεί, καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία.

«Δεν έχουμε φύγει ούτε μέρα από την περιοχή», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «από τις 8 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, χαρακτηρίστηκαν “μη κατοικήσιμα”».

Έως χθες είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 11.505 κτήρια, εκ των οποίων 5.353 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα και 6.152 μη κατοικήσιμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος