Παιδικά γέλια, αλληλέγγυοι και πλιατσικολόγοι – Ο μικρόκοσμος του καταυλισμού των σεισμοπαθών

Κι όμως, ανάμεσα στις σκηνές του καταυλισμού των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι ακούγονται γέλια, παιδιά παίζουν και αντιμετωπίζουν ακόμη και τις μετασεισμικές δονήσεις με την παιγνιώδη διάθεση που γεννά αυθόρμητα η παιδικότητά τους.

Τουλάχιστον 40 είναι τα παιδιά κάτω των 12 ετών, που είναι μεταξύ των σεισμόπληκτων στις σκηνές του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών ή και σε σπίτια συγγενών. Δίπλα σε αυτά τα παιδιά βρέθηκαν από την επομένη κιόλας του σεισμού οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο συντονιστής επιχειρήσεων της οργάνωσης, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, η κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες στο Αρκαλοχώρι για την κάλυψη τυχόν αναγκών, όπως και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη τα παιδιά, τα οποία, αν και νιώθουν το φόβο γύρω τους, εξακολουθούν να διατηρούν την παιδικότητά τους.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων του «Χαμόγελου του Παιδιού» που καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας φροντίζουν για την δημιουργική απασχόλησή τους, τα παιδιά παίζουν, γελούν και διασκεδάζουν το φόβο το δικό τους, αλλά και των δικών τους, μεταδίδοντας την χαρά που και τα ίδια μοιράζονται μεταξύ τους.

Παιδικά γέλια, αλληλέγγυοι και πλιατσικολόγοι – Ο μικρόκοσμος του καταυλισμού των σεισμοπαθώνΜεταξύ των δράσεων που υλοποιεί στην περιοχή το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος. Σύμφωνα με τον κ. Καλφούντζο εξετάστηκαν 40 παιδιά, το μικρότερο από τα οποία ήταν μόλις 10 ημερών.

Υπερπροσφορά εθελοντών:

Το «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι μία από τις δεκάδες οργανώσεις που έχουν σπεύσει από όλη την Κρήτη και από διάφορα σημεία της χώρας στο Αρκαλοχώρι για να βοηθήσουν, προσφέροντας εθελοντική εργασία. Στην συγκινητική προσφορά του κόσμου αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ημιμαραθώνιου Κρήτης Γιώργος Αλεβυζάκης. Ήταν τόση η προσφορά των εθελοντών που έφτασαν στο σημείο να βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή και να μην έχουν τι να κάνουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://bit.ly/3om34t1) μέσω της οποίας μπορούν οι εθελοντές να δηλώνουν την ημέρα και τις ώρες (4ωρες βάρδιες) που θέλουν να βοηθήσουν. Άλλωστε, όπως σημείωσε, εθελοντική εργασία θα χρειάζεται για αρκετό καιρό ακόμη.

Μεταξύ των εργασιών που γίνονται εθελοντικά είναι η οργάνωση της αποθήκης των τροφίμων και των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που καταφτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας. Εθελοντές εργάζονται, μεταξύ άλλων, και στην προετοιμασία των γευμάτων. Μέχρι τώρα τουλάχιστον 100 μάγειρες απ’ όλη τη χώρα έχουν εργαστεί για την προετοιμασία των 4.500 γευμάτων (πρωινών, μεσημεριανών και βραδινών) που μοιράζονται καθημερινά σε όλους τους χώρους διαμονής των σεισμόπληκτων.

“Εθελοντές” πλιατσικολόγοι

Την ώρα πάντως που η συγκινητική προσφορά από τον κόσμο γεμίζει τους αποθηκευτικούς χώρους με τρόφιμα, κάποιοι άλλοι επιχειρούν να τις αδειάζουν, για λογαριασμό τους. Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Γιάννης Δρακάκης παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι υποτιθέμενοι εθελοντές έκλεβαν από την αποθήκη τρόφιμα που προορίζονταν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων και τα κρατούσαν για λογαριασμό τους. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε πλέον η διακίνηση των τροφίμων να γίνεται από τους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι θα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της εισόδου στην αποθήκη και παραλαβής τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος