ertnews.gr

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Κρήτη

03/06 14:57
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Κρήτη

Στις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προγραμμάτιζε μια σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σημαντικότητας της βιοποικιλότητας και τις συνέπειες  της άμεσης αλληλεξάρτησης ανθρώπου και περιβάλλοντος, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

«Με την ισχυρή πεποίθηση ότι, αυτή η μέρα της 21ης Μαρτίου πέρασε αλλά ο συμβολισμός της δεν χάθηκε, υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου ως ορόσημο που φέρει τα ίδια μηνύματα για τη βιωσιμότητα, την αειφορία, το περιβάλλον και το ανθρώπινο είδος», τονίζει σε μήνυμά της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, σημειώνοντας:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Κρήτη«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επιλέχθηκε από τον Ο.Η.Ε. να είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα και στην επιβεβλημένη ανάγκη προάσπισης και διατήρησης της παγκοσμίως. Βλέποντας το περιβάλλον και το τοπίο με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και υψηλού καθήκοντος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αναδεικνύοντας θέματα της βιοποικιλότητας του τόπου μας καθώς και την κρισιμότητα διατήρησης της για την υγεία και ασφάλεια του ανθρώπου. Ιδιαίτερα τώρα, που η πανδημία μας καλεί επιτακτικά και συλλογικά να επαναπροσδιοριστούμε σε σχέση με την προστασία και διαχείριση του οικουμενικού περιβάλλοντος και να αντιληφθούμε ότι, η απώλεια και συρρίκνωση της βιοποικιλότητας σημαίνει την καταστροφή του ζωτικού πλαισίου που υποστηρίζει την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., η μεταβολή ή η καταστροφή κάθε στοιχείου που συνθέτει τον ιστό της βιοποικιλότητας επηρεάζει συνολικά το σύστημα ζωής των ειδών και έχει, συσσωρευτικά, αρνητική συνέπεια στο βιοτικό περιβάλλον. Εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, ένα στα τέσσερα γνωστά είδη θα έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή.

Στον τόπο μας, τα μεσογειακά οικοσυστήματα διακρίνονται για την πλούσια βιοποικιλότητα με μεγάλο ενδημισμό ειδών (201 ενδημικά είδη δέντρων στη Μεσόγειο, κατ’ εκτίμηση) και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπίου που έχει δημιουργηθεί από τη διαχρονική αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Η Κρήτη χαρακτηριστικά περιγράφεται ως μια μικρογραφία των έξι ηπείρων και αποτελεί ένα μοναδικό μωσαϊκό επιφανειών με απόκρημνα βουνά, δεκάδες φαράγγια, ενδημικά φυτά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οροπέδια. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και οικολογικής σπουδαιότητας συναντώνται από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ο Ψηλορείτης, η Δίκτη, η νήσος Χρυσή είναι μόνο οι προεξέχοντες πρεσβευτές της σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου και αναδεικνύουν την ανάγκη για την προστασία και διατήρηση του.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει πρωταρχικό ρόλο και ενεργή δράση στους τομείς της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ενώ συνεργάζεται διαχρονικά με άλλους φορείς και ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση στην περιφέρεια, σε προγράμματα και δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης. Οι Περιβαλλοντικές και οι Δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη δασική ανάπτυξη και τις δασικές χαρτογραφήσεις, ενώ καλούνται καθημερινά να δώσουν λύσεις και να επιβάλλουν όρους και προϋποθέσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και παραβατικότητας, όπως είναι οι αλλαγές χρήσεων γης, η αποψίλωση δασών και δασικών εκτάσεων, η υπερβόσκηση, η ερημοποίηση, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες φυτών και ζώων, οι παράνομες υλοτομίες, το παράνομο κυνήγι, η εντατική γεωργία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version