Οροπέδιο Λασιθίου: Άγριος ξυλοδαρμός Πακιστανών εργατών γης στο γλέντι του “Σασμού”

Ο “Σασμός” ένα παραφρασμένο έθιμο που επικρατεί εδώ και αιώνες στις κοινωνίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης ήταν η αιτία για το γλέντι που – δυστυχώς – εξελίχθηκε σε άγριο ξυλοδαρμό των Πακιστανών εργατών γης στο χωριό Άγιος Γεώργιος στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο γνωστές οικογένειες κτηνοτρόφων του Οροπεδίου Λασιθίου ακολούθησαν την οδό του “Σασμού” προκειμένου να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους για τα βοσκοτόπια αλλά και να ενώσουν δυνάμεις και συμφέροντα. Ο “Σασμός” πάντα περιλαμβάνει, πέρα από το τελετουργικό παρουσία “θεού” και ανθρώπων, ξέφρενο γλέντι με καλεσμένους φίλους κτηνοτρόφους όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από άλλους τόπους όπως έγινε στον Άγιο Γεώργιο. Η κατάσταση στη γιορτή  γρήγορα παρεκτράπη  με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πυροβολισμοί με καλάσνικοφ που είχε μαζί της η παρέα. Μια ομάδα απο τους πρευρισκόμενους θέλησε να δείξει τη δύναμη της στους δεκαπέντε μετανάστες εργάτες γης από το Πακιστάν που ζουν στοιβαγμένοι σε παλιά σπίτια του χωριού. Μετέβησαν στο σπίτι των Πακιστανών με άγριες διαθέσεις αιφνιδιάζοντας τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων στην αστυνομία οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν μπροστά στη θέα του πολεμικού όπλου, ενώ ένας από αυτούς δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα με το κοντάκι του όπλου με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του και ένας δεκαεπτάχρονος έπεσε θύμα κλοπής. Όπως ανέφεραν μετά από τις ύβρεις και το ρατσιστικό παραλήρημα, ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο μεταναστών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αλλά και των υπολοίπων που μεταφέρθηκαν από κατοίκους του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο υγείας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μετά το επεισόδιο αρκετοί “εξαφανίστηκαν”, ενώ η αστυνομία έστειλε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία προκειμένου να βρει και τους υπόλοιπους της παρέας (με το καλασνικοφ) οι οποίοι παρότι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα παραμένουν άφαντοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής  και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου καταδικάζουν απερίφραστα το ρατσιστικό επεισόδιο ζητώντας από την πολιτεία επιτέλους να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στα χωριά και ειδικά στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Οι δύο Πακιστανοί που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επέστρεψαν στο σπίτι που κατοικούν στον Άγιο Γεώργιο. Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος