Οικισμοί εκτός “Αρωγής” και προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας “ναρκοθετούν” την στήριξη στους σεισμόπληκτους

Την ώρα που αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, αναμένεται η επόμενη πληρωμή προς τους σεισμόπληκτους που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, πολλοί οικισμοί των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε αυτήν, με αποτέλεσμα σεισμόπληκτοι να αγωνιούν και να παραμένουν σε δεινή κατάσταση.

Κορυφή του “παγόβουνου” ήταν η ακραία και αντίδραση του δημότη, που τα έκανε γυαλιά καρφιά στο γραφείο του δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων, επειδή το χωριό του από λάθος είναι ακόμη εκτός πλατφόρμας και ο ίδιος δε μπορεί να υποβάλει αίτηση και να δεχθεί οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, αύριο θα οδηγηθεί εκ νέου στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της απειλής, της εξύβρισης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας παραμένουν. Ενώ αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της νέας ΚΥΑ που θα δίνει τη δυνατότητα στους πληγέντες να αιτηθούν στεγαστικής αρωγής για περισσότερο του ενός κτίσματος, υπό την προϋπόθεση ότι συνολικά η έκτασή τους δεν θα ξεπερνά τα 150 τ.μ., οι σεισμόπληκτοι μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν αιτήσεις για όσα κτίρια ιδιοκτησίας τους θέλουν, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός από το σύστημα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο φοροτεχνικός και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, υπάρχει περίπτωση ιδιοκτήτη που έχει ζητήσει στεγαστική αρωγή για έξι κτίσματα. Σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν υπερβάσεις ή αιτήσεις που δε μπορούν να “στοιχειοθετηθούν” στη συνέχεια με τα απαιτούμενα στοιχεία, οι πολίτες θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά τα οποία έχουν πάρει ή αυτά να θεωρηθούν άτοκα δάνεια. “Χρειάζεται μεγάλη προσοχή” τόνισε ο ίδιος, συνιστώντας υπομονή από τους δικαιούχους που έχουν πιο σύνθετη ιδιοκτησιακή κατάσταση μέχρι να εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν διαδικασία και δικαιούχους. Ακόμη, επανέλαβε ότι για εγκαταλελειμμένα κτίσματα δεν προβλέπεται στεγαστική αρωγή.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους σεισμόπληκτους των περιοχών, που έχουν ήδη ενταχθεί στην πλατφόρμα λήγει στις 5 Νοεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση η πλατφόρμα θα επεκταθεί και για τους πληγέντες στις υπόλοιπές περιοχές και στους οικισμούς που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό, με αντίστοιχη προσαρμογή και στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, έχει γίνει η πρώτη πληρωμή προς τους σεισμόπληκτους της Κρήτης με την πίστωση 5.420.517 ευρώ σε 414 δικαιούχους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος