ertnews.gr

Ο «Καπετάν Μιχάλης» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου

01/07 19:27
Ο «Καπετάν Μιχάλης» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου

Με την παράσταση, «Καπετάν Μιχάλης», συνεχίζονται αύριο στις 9.30 το βράδυ οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube. H παράσταση   είχε ανέβει το Σεπτέμβριο του 2017 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη, μια Ιστορία 5+1 Πολιτισμοί».

Ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη ζωντανεύει σκηνές και πρόσωπα από το Μεγάλο Κάστρο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη θρυλική μορφή του ήρωα, ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας περιγράφει το ήθος και την περίπλοκη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού που ζει σε συνθήκες σκλαβιάς και που μόνον μια σκέψη έχει στο μυαλό του. Άμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω, λέει, και κουβαλάει με πλήρη συνείδηση το βαρύ πένθος του, σαν ένα φορτίο που του επιβάλλεται από έναν ισχυρό, άγραφο κώδικα τιμής.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον Καπετάν Μιχάλη το 1950. Την ίδια χρονιά, γράφει στον Παντελή Πρεβελάκη: «Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή. Το ‘χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ‘θελα κι εγώ, ο καλαμαράς ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι’ απάνω απ’ όλα, τέτοια είναι η Κρήτη… και τέτοια τα πάθη της… Το ’νιωσα αιματηρά στα τέσσερά μου χρόνια κι αργότερα, καθώς μεγάλωνα στην τραγική ατμόσφαιρά της. Άνθρωποι στο βιβλίο αυτό, επεισόδια, λόγια… όλα αληθινά».

Ο «Καπετάν Μιχάλης» στο πολιτιστικό κανάλι του ΔήμουΑφήγηση: Τάκης Χρυσικάκος

Προσαρμογή -επιμέλεια κειμένων: Ελένη Φωτάκη

Τραγούδι: Μιχάλης Σταυρακάκης, Γιώργος Κριτσωτάκης, Ειρήνη Σταυρίδου και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου.

Λύρα: Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Μουσική διεύθυνση -ενορχήστρωση: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Το κείμενο πλαισιώνεται από τραγούδια που έχουν γραφτεί πάνω σε κείμενα του συγγραφέα καθώς και από ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version