O Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ: Η σεισμική δραστηριότητα κορυφώθηκε και θα συνεχιστεί – Άμεσα αυτοψίες σε κρίσιμες δομές (video)

Στην Κρήτη μετέβη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό 5,1 ρίχτερ, το βράδυ της Πέμπτης 18/5. Ο κ. Ευθύμης Λέκκας -επικεφαλής κλιμακίου- είχε σύσκεψη στο δημαρχείο των Μοιρών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 18 μετασεισμοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας είπε ότι μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, έφτασε επιτόπου με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΣΠ για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να συμβάλλουν στον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών για την διαχείρηση της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ο Δήμος Μοιρών έχει ήδη δεχθεί κάποιες αναφορές για υλικές ζημιές σε παλιά, ακατοίκητα κτήρια.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα κορυφώθηκε χθες με τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ λίγο πριν τις 10 το βράδι, ενώ φαίνεται πως οι μετασεισμοί εκτονώνουν την κατάσταση. Όπως σημείωσε, η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και πως δεν μπορουμε να προσδιορίσουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Αυτό που κάνουμε είναι να δούμε το φαινόμενο, πώς δημιουργήθηκε και το πλαίσιο της περιοχής, και το κυριότερο είναι να συντονιστούμε ως φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο αυτό το γεγονός αλλά ενδεχομένως και στην ακραία περίπτωση λίγο μεγαλύτερα γεγονότα“.

Διευκρίνισε πως οι βλάβες οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμης στα κτίρια είναι πολύ περιορισμένες σε πολύ λίγα κτίρια, κυρίως παλιά, τα οποία είναι ακατοίκητα.

Μας ενδιαφέρουν οι κρίσιμες δομές και κυρίως τα σχολεία όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην συνέχεια. Στα κτήρια αυτά θα γίνει αυτοψία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι τώρα… Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σύνδεση με τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι αλλά η Κεντρική Κρήτη βρίσκεται σε διέγερση τα τελευταία χρόνια. Το τεκτονικό βύθισμα του Ηρακλείου που οριοθετείται από μεγάλα ρήγματα βρίσκεται σε δραστηριότητα οπότε θα κάνουμε ότι χρειατεί για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα νέα γεγονότα», είπε ο Ε. Λέκκας.

Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού

Κατόπιν της σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Φαιστού παρουσία του Ευθύμιου Λέκκα και εκπροσώπων του τόπου αποφασίστηκε να γίνουν αυτοψίες και σε χωριά της περιοχής.

O Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ: Η σεισμική δραστηριότητα κορυφώθηκε και θα συνεχιστεί – Άμεσα αυτοψίες σε κρίσιμες δομές (video)
O Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ: Η σεισμική δραστηριότητα κορυφώθηκε και θα συνεχιστεί – Άμεσα αυτοψίες σε κρίσιμες δομές (video)

Αισθητή σε ολόκληρο το νησί η δόνηση

Η κύρια δόνηση σημειώθηκε σε χερσαίο χώρο κάτι που την έκανε αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Περισσότερο αισθητή έγινε στην περιοχή της Μεσσαράς -όπου βρισκόταν και το επίκεντρο- στις Μοίρες και το Τυμπάκι. Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους θορυβημένοι, καθώς ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία με 18 μετασεισμούς.

Τα όσα έζησαν και ο τρόπος με τον οποίο αισθάνθηκαν οι κάτοικοι και τουρίστες της Κρήτης τον ισχυρό σεισμό στην Μεσαρά μέχρι και σε απόσταση 30 χλμ. από το επίκεντρο, περιγράφεται στην πλατφόρμα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου σε 268 αναφορές όπου εκφράζουν την αγωνία και ανησυχία τους:

– Σήμερα ήμουν στον επάνω όροφο και ένιωσα το πολύ δυνατό τράνταγμα και την διάρκεια του. Άκουσα τους τοίχους του σπιτιού μου να κινούνται

– Κάποια αντικείμενα έπεσαν από το ντουλάπι. Δυνατός ήχος και μικρές δονήσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν τώρα.

– Διήρκεσε περίπου 4 δευτερόλεπτα. Το κτίριο σείστηκε. – Απότομο τράνταγμα που ακολουθείται από τρέμουλο που συνοδεύεται από δυνατό βουητό στην πόλη.

– Πολύ δυνατός θόρυβος και τράνταγμα

– Όλο το κτίριο σείστηκε βίαια. Νόμιζα ότι το κτίριο θα καταρρεύσει. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς στην Κρήτη, αυτός ήταν ένας από τους 3 χειρότερους.

– Κράτησε πολύ και ήταν πολύ δυνατός. Όλα έτρεμαν, χειρότερα από τον προηγούμενο χθες.

– Πρώτα άκουσα ένα μακρινό βουητό, σαν καταιγίδα. Στη συνέχεια ένιωσα ταραχή και μετά το σπίτι και η πέργκολα έτρεμαν!

– Πολύ δυνατός, πράγματα έπεσαν στο δωμάτιό μου…. τρέξαμε έξω – Τα φώτα του δρόμου αιωρούνταν. Το κτίριο έτρεμε έντονα.

– Ισχυρότερος και με μεγαλύτερη διάρκεια απο τον χθεσινό σταθερός στο ραντεβού. Ελπίζω ο επόμενος να είναι μικρότερος ή καλύτερα να λείπει τελείως.

– Πολύ δυνατός πέσανε πολλά πράγματα – Πολύ δυνατός και με πολύ βουή

– Πολύ δυνατό τράνταγμα

Ρεπορτάζ: Γ. Παπαδάκης – Σ. Κατσουλάκη

Διαβάστε ακόμη:

Αθ. Γκανάς, δ/ντής Γεωδυναμικού για το σεισμό: Έχουμε καταγράψει 52 μετασεισμούς – Το ρήγμα της Μεσαράς δίνει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος