Μείωση 75% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηράκλειο

Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επτά Ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους και το Ηράκλειο που η μείωση έφτασε στο 75%, κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού λόγω του νέου κορονοϊού, έδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Διεθνούς Συστήματος Παρακολούθησης των Εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην οποία μετείχε και το ΙΤΕ. 

Αν και αυτή η μείωση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανιχνεύσιμη σε πλανητική κλίμακα στην ατμόσφαιρα, σε τοπική κλίμακα μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στις εκπομπές. Οι Ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι το Ηράκλειο, η Βασιλεία στην Ελβετία, το Βερολίνο στη Γερμανία, η Φλωρεντία και το Πέζαρο στην Ιταλία, το Ελσίνκι στη Φινλανδία, και το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πόλεις αυτές διαθέτουν μικρομετεωρολογικούς πύργους, με κατάλληλο εξοπλισμό, για απευθείας μέτρηση της ροής CO2 από την τρισδιάστατη αστική επιφάνεια στην ατμόσφαιρα. Οι μειώσεις στις εκπομπές κυμάνθηκαν από 8% σε αστική περιοχή του Βερολίνου με σημαντικό ποσοστό βλάστησης, έως και πλέον του 75% στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μείωση 75% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο ΗράκλειοΣτη διεθνή ερευνητική ομάδα που διεξάγει τη μελέτη συμμετείχαν από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον, του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, ο Νεκτάριος Χρυσουλάκης, επικεφαλής του εργαστηρίου, και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Σταύρος Σταγάκης.

Μείωση 75% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηράκλειο«Το μέγεθος της μείωσης των εκπομπών CO2, ποικίλλει στις διάφορες αστικές περιοχές που εξετάστηκαν, λόγω των διαφορετικών τοπικών χαρακτηριστικών και του διαφορετικού επιπέδου αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων σε κάθε χώρα. Όμως, σε όλες τις πόλεις, διαπιστώθηκε μια σαφής χρονική σύνδεση της μείωσης των εκπομπών και των περιορισμών στην κυκλοφορία. Στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, καθώς ο μικρομετεωρολογικός πύργος του ΙΤΕ βρίσκεται σε μια περιοχή αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας και έντονης κυκλοφορίας, παράγοντες που εξέλειπαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας», εξήγησε ο Νεκτάριος Χρυσουλάκης.

Η δημοσίευση στον δικτυακό τόπο του ICOS είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://www.icos-cp.eu/event/933.

Λεπτομερής περιγραφή στο αρχείο pdf στον σύνδεσμο:

https://data.icos-cp.eu/objects/w6pTmRGYKqAm3c-siQrg5kgd

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος