Μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Εγκρίθηκε ομόφωνα και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. η δημοπράτηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Κρήτης, η κατασκευή και λειτουργία για 5 χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 45.000.000 εκ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, το οποίο βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αναβαθμίζει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του έργου, είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα σήμερα για όλους εμάς που από το 2011 ξεκινήσαμε την προσπάθεια του ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Το εργοστάσιο στο Αμάρι, μαζί και με τα υπόλοιπα έργα της Χερσονήσου, τον Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων, του Ηρακλείου, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε μία τριετία, να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και με τη συνεργασία όλων των φορέων». Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., τα υπηρεσιακά στελέχη και όλους τους εμπλεκόμενους στην Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και υπενθύμισε τον κομβικό και καίριο, οραματικό και ουσιαστικό ρόλο που είχε για το έργο η αείμνηστη αντιπεριφερειάρχης, Βιργινία Μανασάκη, και ο διάδοχος της Νίκος Καλογερής στη συνέχεια, που συνέχισε το κρίσιμο έργο που ξεκίνησε. «Λείπει ένα πρόσωπο. Λείπει η Βιργινία, που έδωσε τη δική της προσπάθεια και τον δικό της αγώνα για το σχεδιασμό αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε: «Μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κρήτη, για τον περιφερειακό σχεδιασμό, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μια κομβικής σημασίας μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για όλο τον νομό Ρεθύμνου, έχει φτάσει επιτέλους σε φάση δημοπράτησης. Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να «βγάζουμε στον αέρα» τον σημαντικό αυτό διαγωνισμό κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, και να προχωράμε σε ένα έργο σταθμό το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τον περιφερειακό σχεδιασμό και βάζει την Κρήτη μπροστά, σε θέματα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο δήμαρχος Αμαρίου και αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Παντελής Μουρτζανός τόνισε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστεί μέρα για το Αμάρι, για τους Δήμους του Ρεθύμνου. Επιτέλους, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου που αφορά την επεξεργασία απορριμμάτων του εργοστασίου. Σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ έλαβε την απόφαση δημοπράτησης και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε και τους υποψήφιους αναδόχους. Περιμένουμε λοιπόν τώρα να γίνει πραγματικότητα μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια και εφόσον θα έχουμε ανάδοχο, όλοι ξέρουμε ότι σε 18 μήνες το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο και θα λυθεί το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Π.Ε. Ρεθύμνου και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης εντάσσεται στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος