Με βιντεοπροβολές στον Κούλε ξεκινούν οι εκδηλώσεις του δήμου Ηρακλείου για τη Μάχη της Κρήτης (Video)

Ιστορικά ντοκουμέντα από τη Μάχη της Κρήτης θα προβάλλονται από απόψε και για τρία βράδια στο ενετικό φρούριο του Κούλε, στο λιμάνι του Ηρακλείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 81η επέτειο από την ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων στις δυνάμεις του Άξονα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Ηρακλείου, στις 18, 19 και 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν προβολές οπτικοακουστικού υλικού διάρκειας περίπου 5΄λεπτών από το προσωπικό αρχείο του Επιστημονικού Συνεργάτη σε θέματα Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστή Μαμαλάκη. Υπεύθυνοι της δράσης είναι οι Σάκης Βρουχάκης και Νίκος Χριστοδουλάκης και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Βουμβουλάκη. Τα στιγμιότυπα θα προβάλλονται με την τεχνική του projection mapping ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τις 21.00 έως τις 23.00 κάθε βράδυ. Ανάλογες βιντεοπροβολές είχαν γίνει πέρυσι, σε αντίστοιχη δράση, από την οποία προέρχεται και το βίντεο που ακολουθεί.

Εκτός από τις βιντεοπροβολές, ο δήμος Ηρακλείου διοργανώνει ακόμη προβολές ντοκιμαντέρ και ομιλία του ιστορικού – ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 21 Μαΐου στις 21.00 θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο “Αστόρια” το ντοκιμαντέρ «Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του», μια παραγωγή της COSMOTE TV. Προϊόν εκτενούς έρευνας και δεκάδων συνεντεύξεων σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα και Λονδίνο, η ταινία αναδεικνύει και «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων αλλά ούτε και τη γερμανική οπτική.
Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 θα προβληθεί και πάλι στο κινηματοθέατρο “Αστόρια” το ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας – Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά», μια παραγωγή της Cyclos Film. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του Αντωνίου Γρηγοράκη «Σατανά» (1888 – 1943) από τον Κρουσώνα, μιας προσωπικότητας του βενιζελικού χώρου που άφησε το αποτύπωμά του την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Γερμανο-ιταλικής κατοχής.
Και στις δυο προβολές η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Κωστή Μαμαλάκη με θέμα “81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης-Η Μάχη του Ηρακλείου (Μάιος 1941)”.
Τέλος, διαθέσιμη προς παρακολούθηση είναι η ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, με την επιμέλεια του Κωστή Μαμαλάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείο, στο link: https://www.youtube.com/watch?v=ApvEC2qNXQc

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος