Με άδεια χέρια επέστρεψαν από την Αθήνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα των επαφών που είχαν με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης επέστρεψαν από την Αθήνα χθες οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης. Το βράδυ της Πέμπτης, 11 Νοεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, έγινε απολογισμός των τριήμερων επαφών και αποφασίστηκε ως επόμενο βήμα να ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών βουλευτών, της Περιφέρειας Κρήτης και των δημάρχων του νησιού.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης, την ερχόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου, θα συγκληθεί και πάλι στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων, σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν η 24μελής επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων, οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων του νησιού. Στόχος είναι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για την επίλυση των προβλημάτων που παραμένουν στις πληρωμές των επιδοτήσεων, στους δασικούς χάρτες και στο κόστος παραγωγής, ενώ στον ορίζοντα παραμένει ανοικτό το να ξαναβγούν στους δρόμους. Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Με άδεια χέρια επέστρεψαν από την Αθήνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι“Υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν μετά την κινητοποίηση που έγινε πριν από μία εβδομάδα, την περασμένη Παρασκευή, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων μεταξύ της παγκρήτιας επιτροπής αγώνα αγροτών και του αρμόδιου για θέματα Κτηνοτροφίας υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου, συγκροτήθηκε επιτροπή από τεχνοκράτες των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης και κατατέθηκε υπόμνημα με προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και χθες, οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων είχαν συναντήσεις με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του κ. Κεδίκογλου, ακόμη και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Πήραμε ψιχουλα. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες μας, μόλις το 5% των προβλημάτων που υπάρχουν στις επιδοτήσεις επιλύθηκε” τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος εξήγησε ότι το μέγεθος του προβλήματος που προκλήθηκε από την ΚΥΑ, το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο και τους διασταυρωτικούς ελέγχους των ΑΤΑΚ, είναι μεγάλο. Μόνο στην Ένωση Ηρακλείου έχει διαπιστωθεί ότι 5.100 ΑΦΜ έχουν πρόβλημα καθώς 35.000 αγροτεμάχια παρουσιάζουν αποκλίσεις, έστω και μικρές. Πρόκειται για το 25% των παραγωγών που ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους στην Ένωση Ηρακλείου. Όπως εξήγησε, οι τεχνικές λύσεις που προτάθηκαν από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ λύνουν σε ελάχιστες περιπτώσεις τα θέματα αυτά και πλέον χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν με ποινές και την υποχρέωση να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έλαβαν φέτος και πέρυσι ως επιδοτήσεις. Κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, σημαίνει ότι ως το 2023 οι θιγόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει ως ενεργοί αγρότες να ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους, αλλά δεν θα εισπράττουν επιδότηση.
Οι ανατροπές που έφεραν δύο ημέρες πριν από την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης – και ενώ η ενεργοποίηση είχε “τρέξει” όπως και τις προηγούμενες χρονιές – η ΚΥΑ, οι δασικοί χάρτες και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ήταν αιφνιδιαστικές και άδικες και θα πρέπει να ανακληθούν, κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος