Κρήτη: Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τις περιοχές Natura 2000

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την ειδική περιβαλλοντική μελέτη και τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μετά από την άτυπη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση που έγινε μεταξύ της Περιφέρειας, των εμπλεκόμενων δημάρχων και τοπικών φορέων και των μελετητών, η οποία έφερε «διορθωτικές» παρεμβάσεις σε σημεία που είχαν σηκώσει αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, το σώμα καλείται να γνωμοδοτήσει λίγο πριν η μελέτη και τα διαχειριστικά σχέδια πάρουν τον τελικό δρόμο της θεσμοθέτησης με την μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» και είναι διευρυμένη, με την παρουσία και δημάρχων, και μικτή, δηλαδή δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, που θα είναι και ο εισηγητής εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ζητούμενο τόσο της σημερινής συνεδρίασης όσο και της άτυπης διαβούλευσης που προηγήθηκε είναι να βρεθεί η λεπτή γραμμή της ισορροπίας, ώστε να επιτευχθεί η προστασία των περιοχών αυτών, που αποτελούν το 33% των εδαφών του νησιού, με την παράλληλη ήπια ανάπτυξή τους σε βάθος τριακονταετίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη από την άτυπη διαβούλευση που προηγήθηκε, συμφωνήθηκαν διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι θα επιτρέπονται δραστηριότητες όπως το κολύμπι στον Κουρεμένο της Σητείας και η συντήρηση αγροτικών δρόμων. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία και την γεωργία, προτείνεται η εκπόνηση ειδικών μελετών, από τις οποίες θα διαπιστωθεί αν και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για αυτές τις δραστηριότητες στις περιοχές Natura. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να διευθετηθούν συγκεχυμένες καταστάσεις που προδιαγράφονται σε ό,τι αφορά πολεοδομικά ζητήματα αναφορικά με τις οριοθετήσεις των οικισμών.

Να σημειωθεί ότι εν αναμονή της θεσμοθέτησης των διαχειριστικών σχεδίων ήδη, σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη είναι σε φάση συγκρότησης οι δύο φορείς διαχείρισης που θα λειτουργήσουν σε επίπεδο Κρήτης, ανατολικής και δυτικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος