Tο έθιμο πριν από την κηδεία του μικρού Ζαχαρία – Γιατί βαπτίστηκε η αδελφή του

Ένα αρχέτυπο έθιμο της Κρήτης, που θέλει να μην αφήνεται αβάφτιστο παιδί στην οικογένεια, όταν « φύγει» νεκρός από το σπίτι, τηρήθηκε σήμερα το πρωί στη Λιγόρτυνο Ηρακλείου.

Λίγες ώρες αφού εξέπνευσε ο μικρός Ζαχαρίας και αφού είχε δώσει την πιο σκληρή και άνιση μάχη για τη ζωή του μόλις στα τρία του χρόνια, βαπτίστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Λιγόρτυνο, η μικρή του αδερφούλα. Η βάφτιση αυτή σε τίποτα δεν θύμιζε το χαρμόσυνο μυστήριο που ξέρουμε όλοι.

Ο Ζαχαρίας ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας και το μοναδικό αγόρι. Οι γονείς του τήρησαν το έθιμο της λαϊκής παράδοσης που θέλει να μην εισέρχεται νεκρός στο σπίτι αν υπάρχει αβάπτιστο μωρό.

Έτσι σήμερα το πρωί και πριν γίνει η κηδεία του άτυχου αγοριού, οι γονείς του βάφτισαν εσπευσμένα την πέντε μηνών κορούλα τους και της έδωσαν το όνομα Νεκταρία. Η βάπτιση έγινε σε κλίμα βαθιάς οδύνης στις 8.30 το πρωί, μια μέρα μετά το αεροβάπτισμα του μικρού Ζαχαρία μέσα στην αίθουσα της εντατικής θεραπείας παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η εσπευσμένη βάπτιση ενός μωρού πριν τη μεταφορά νεκρού στο σπίτι είναι μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και όχι οδηγία του δόγματος της επίσημης εκκλησίας. Το έθιμο προστάζει να μην βρίσκει ευάλωτη την οικογένεια στο θάνατο, να μην βρίσκει ρίζες να ριζώσει και να ξορκίσει με αυτόν τον τρόπο το θανατικό που χτύπησε την οικογένεια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, “πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, τότε που οι άνθρωποι ένιωθαν ευάλωτοι και απροστάτευτοι απέναντι στο θάνατο, τον οποίον φοβόντουσαν και ήθελαν να αποτρέψουν να ξαναμπει στο σπίτι τους”. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, “δεν έχει καμία σχέση με τις διδασκαλίες της εκκλησίας μας”.

Ο μικρός Ζαχαρίας είχε μια ακόμα αδερφή 8 χρονών.

Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα στη Λιγόρτυνο του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη – Δημήτρης Καρυωτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος