Κρήτη: «Στοπ» στην τοποθέτηση οπτικών ινών από το Δήμο Ηρακλείου

Φρένο στην τοποθέτηση οπτικών ινών στο Ηράκλειο βάζει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ανακληθούν τρεις σχετικές άδειες, καθώς οι εργολάβοι δεν έχουν τηρήσει την κανονιστική πράξη που έχει εκδώσει ο δήμος για την αποκατάσταση των σημείων, όπου γίνονται οι εκσκαφές. Τα έργα «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στους δρόμους. Το πρόβλημα με τις κακοτεχνίες και τις λακκούβες στο Ηράκλειο έγινε ακόμη πιο οξύ, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των δύο τελευταίων ημερών. 

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε όλες τις πόλεις που τοποθετούνται οπτικές ίνες είναι μεγάλη. Ο δήμος Ηρακλείου ήταν ο πρώτος δήμος, που εξέδωσε κανονιστική το καλοκαίρι του 2024, που υποχρεώνει τους εργολάβους να επαναφέρουν την κατάσταση των δρόμων στην προηγούμενη μορφή τους, μετά από τις εκσκαφές για την τοποθέτηση των οπτικών ινών. Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, δεν είχε τηρηθεί, γεγονός που οδήγησε τον δήμο Ηρακλείου στην ανάκληση τριών αδειών από δύο εταιρείες, άρα και στη διακοπή των εργασιών.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Ηρακλείου θα αναμετρηθεί μαζί τους και θα συμπαρασύρει και άλλους Δήμους, όπως ξεκίνησε ήδη να το κάνει σε ένα κίνημα για την προστασία του δημόσιου χώρου», ενώ συμπλήρωσε, πως «πρωτοπορήσαμε με την κανονιστική πράξη για τις τομές. Η κανονιστική είναι ορθή, είναι δίκαιη, είναι αυτή που χρειάζεται για την προστασία του δημόσιου χώρου. Αυτή την κανονιστική την εφαρμόζουμε και θα την υπερασπιστούμε, χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος».

Σύμφωνα με την απόφαση του δήμου Ηρακλείου, τα έργα δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου αν δεν αποκατασταθούν οι φθορές που έχουν προκληθεί ως τώρα. Κάτι τέτοιο όμως «καίει» τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εκταμιευτούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χρήση του οποίου λήγει στις 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, θα προωθηθεί η λύση της κατάπτωσης των εγγυητικών καθώς και μια σειρά από νομικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού για την αποκατάσταση των φθορών από τον δήμο.

Οι κακοτεχνίες, οι λακκούβες και οι φθορές στην άσφαλτο έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ηράκλειο μετά και από την κακοκαιρία των τελευταίων δύο ημερών. Τα συνεργεία του δήμου που είχαν ξεκινήσει την αποκατάσταση των προβλημάτων εδώ και δύο  μήνες, τώρα «τρέχουν και δεν φτάνουν» για να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα. Σ’ αυτήν την ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο δήμος Ηρακλείου, ήρθαν να προστεθούν και οι κακοτεχνίες από την τοποθέτηση οπτικών ινών, διαδικασία στην οποία ο δήμος θέλει να βάλει ένα τέλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος