Κρήτη: Στα «λευκά» όλες οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Επιχείρηση για τη μεταφορά μικρού παιδιού από το ΕΚΑΒ

Στα λευκά «ξύπνησαν» πολλές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» έφερε αρκετό νέο χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, όχι μόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά και σε υψόμετρα μέχρι τα 400 μέτρα.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε πολλούς δήμους με ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς παραμένουν και σήμερα κλειστά, αν και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης, ήταν από το πρωί ανοικτή. Σε ορεινές περιοχές, ωστόσο, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κρήτη: Στα «λευκά» όλες οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Επιχείρηση για τη μεταφορά μικρού παιδιού από το ΕΚΑΒ

Επιχείρηση του ΕΚΑΒ για μεταφορά μικρού παιδιού

Το χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεφτε πυκνό στα Ανώγεια, αλλά και στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου μάλιστα, το βράδυ, χρειάστηκε να διακομιστεί με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε συνθήκες χιονοθύελλας παιδί, το οποίο υπέστη έγκαυμα από υγρό.

Κρήτη: Στα «λευκά» όλες οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Επιχείρηση για τη μεταφορά μικρού παιδιού από το ΕΚΑΒ

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια για όλους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και χάρη στην επαγγελματική ευσυνειδησία του πληρώματος του ΕΚΑΒ και των συνεργείων αποχιονισμού.

Νεαροί αποκλείστηκαν στα χιόνια

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό παρέας ανήλικων παιδιών που θέλησαν μέσα στη νύχτα να πάνε στα χιόνια και «κόλλησαν» στο δρόμο από την Κριτσά προς το Οροπέδιο του Καθαρού, στο Λασίθι, στήθηκε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς από την Πυροσβεστική λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η συνδρομή της Αστυνομίας χρειάστηκε, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Παραβολιδάκης, για τον απεγκλωβισμό και ενός άνδρα, το αυτοκίνητο του οποίου τα ξημερώματα της Τετάρτης ανατράπηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου. Χάρη στους αστυνομικούς η περιπέτειά του είχε αίσια κατάληξη.

Κρήτη: Στα «λευκά» όλες οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Επιχείρηση για τη μεταφορά μικρού παιδιού από το ΕΚΑΒ

Η πυκνή χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας πρόσθεσε άλλους 20 πόντους φρέσκου χιονιού στα Ανώγεια, αλλά και στο Οροπέδιο. Μέσα στα χωριά το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 50 – 80 εκατοστά και οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν στη ζέστη των σπιτιών τους, ενώ τα συνεργεία των δήμων εξακολουθούν για ένα ακόμα 24ωρο να δίνουν τη μάχη του αποχιονισμού.

Στο Οροπέδιο, σε αρκετά σημεία το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ τοπικά, στο Καμινάκι, έφτασε τα 3 μέτρα. Ανώγεια και Οροπέδιο Λασιθίου, πανέμορφα και κατάλευκα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το Σαββατοκύριακο τους πολυάριθμους εκδρομείς που θα θελήσουν να απολαύσουν τα παιχνίδια στο χιόνι και τα πανέμορφα τοπία, αλλά και τους νόστιμους μεζέδες δίπλα σε τζάκια και ξυλόσομπες που προσφέρουν οι ταβέρνες των περιοχών. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι δήμαρχοι, θα πρέπει όλοι να υπακούν στις οδηγίες των αρμοδίων, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες ταλαιπωρίες και πιθανοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μπορεί από σήμερα το μεσημέρι τα φαινόμενα να γίνονται ηπιότερα, ωστόσο, η ψυχρή μάζα θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες και όποτε δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες υγρασίας θα σημειώνονται βροχοπτώσεις μικρής έντασης και τοπικού χαρακτήρα στα πεδινά και αντίστοιχα χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το κρύο θα παραμένει τσουχτερό και ενδέχεται το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή να σημειωθεί ξαστεριά, με συνέπεια πιθανό παγετό, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για την κίνηση στους ορεινούς δρόμους και τις καλλιέργειες.

Να προσέχουν οι οδηγοί

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται, η άρση των αποφάσεων που αφορούν στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης.

Εφιστάται ωστόσο η προσοχή και η υποχρέωση των οδηγών όλων των οχημάτων και κατηγοριών να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου όπου θα κινηθούν, να προσαρμόζουν την οδήγηση τους στις επικρατούσες συνθήκες και να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα σε ορεινές περιοχές όπου παρατηρείται χιονόπτωση ή παγετός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος