Κρήτη: Σχεδόν 3.000 αντιρρήσεις περιμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να εξεταστούν

Τις 2.400 άγγιξαν οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της Κρήτης, την ώρα που τα αιτήματα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων προσέγγισαν τις 1.800. “Πρωταθλήτρια” περιφερειακή ενότητα είναι το Λασίθι, με πάνω από 1.000 αντιρρήσεις και “ουραγός” το Ρέθυμνο με μόλις 182, παρά τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται και τις έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους αγροτοκτηνοτρόφων, που οδήγησαν στην κατάληψη για αρκετές εβδομάδες του τοπικού Δασαρχείου, με αίτημα να δοθούν οριζόντιες λύσεις.

Κρήτη: Σχεδόν 3.000 αντιρρήσεις περιμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να εξεταστούνΚαι ενώ υπάρχουν αιτήματα για να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία της υποβολής αιτημάτων διόρθωσης και αντιρρήσεων, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, με δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ηρακλείου, επισημαίνει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά στις άλλες περιφερειακές ενότητες και νέες παρατάσεις θα σημαίνουν συνέχεια στην “ομηρία” των πολιτών που έσπευσαν να προχωρήσουν στην προβλεπόμενη διαδικασία και αναμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου είναι η 30η Μαρτίου 2022, ημέρα Τετάρτη, ενώ για τις ΠΕ Ρεθύμνης και Χανίων η 11η Απριλίου 2022, ημέρα Δευτέρα. Οι παραπάνω καταληκτικές ημερομηνίες παρατείνονται αντίστοιχα κατά 20 ημέρες για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στο εξωτερικό. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες στην ιστοσελίδα του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Οι Δασικοί Χάρτες Ηρακλείου και Λασιθίου αναρτήθηκαν στις 29-1-2021, ενώ οι Ρεθύμνου και Χανίων στις 12-2-2021. Έκτοτε, και καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, η διαδικασία της ανάρτησης εξελίσσεται, σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, απρόσκοπτα και αφορά σε ενέργειες αναμόρφωσης του δασικού χάρτη, εξέτασης αιτημάτων προδήλων σφαλμάτων και, υποβολής αντιρρήσεων. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Κρήτη και μέχρι 31-12-2021, οι πολίτες υπέβαλλαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών της “Ελληνικό Κτηματολόγιο” 2.381 αντιρρήσεις (με παράβολο και ατελώς) και 1.775 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων. Από το σύνολο των προδήλων σφαλμάτων που υποβλήθηκαν, οι Δασικές Υπηρεσίες εξέτασαν κατά τη διάρκεια του 2021 ένα ποσοστό της τάξης του 65%. Μέχρι 31-12-2021, 625 αιτήματα έγιναν αποδεκτά και διορθώθηκαν στο δασικό χάρτη αντίστοιχα ενώ, 527 αιτήματα απορρίφθηκαν και μπορούν να εξεταστούν στη συνέχεια ως αντιρρήσεις.

Κρήτη: Σχεδόν 3.000 αντιρρήσεις περιμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να εξεταστούν

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στην Κρήτη έχουν σχηματιστεί 2.908 αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προδήλων που απορρίφθηκαν, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης του σταδίου ανάρτησης του χάρτη και έναρξης της λειτουργίας των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Οι τελευταίες, προβλέπεται να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν από τον προσεχή Μάιο.
Οι Δασικές Υπηρεσίες έλεγξαν περισσότερες από χίλιες υποθέσεις και ενέκριναν ποσοστό 55% εξ’ αυτών. Ήδη δηλαδή, 625 τουλάχιστον αιτήματα πολιτών ευοδώθηκαν και τα αντίστοιχα πολύγωνα διορθώθηκαν στο Δασικό Χάρτη. Επιπλέον οι Διευθύνσεις Δασών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και της θέσης σε ισχύ νέων νομοθετικών διατάξεων, προβαίνουν στην αυτεπάγγελτη διόρθωση προδήλων όπου αυτό είναι εφικτό και σύμφωνα με τη στελεχιακή δυναμικότητα ανταπόκρισης κάθε υπηρεσιακής μονάδας.

Κρήτη: Σχεδόν 3.000 αντιρρήσεις περιμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να εξεταστούν

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα και μεθοδικά στο δύσκολο έργο της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών και κατά το τρέχον έτος, διορθώνοντας και αναμορφώνοντας την εικόνα του δασικού χάρτη που παρουσιάστηκε μετά την πρώτη ανάρτηση στις αρχές του 2021. Ακόμα και η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, η οποία τον προηγούμενο χρόνο βρέθηκε δύο φορές σε κατάληψη για περισσότερο από δύο μήνες, επιδεικνύει, παρά τη δραματική της υποστελέχωση και την άδικη αμφισβήτηση του έργου της, συστηματική προσήλωση και ταχεία ανταπόκριση στις υποχρεώσεις αναμόρφωσης του δασικού χάρτη του Ρεθύμνου.
“Κρίνουμε ότι, ο αριθμός των πολιτών που ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στο κάλεσμα των δασικών υπηρεσιών είναι ικανοποιητικός δεδομένων των συνθηκών και, απόλυτα διαχειρίσιμος για το επόμενο στάδιο, αυτό των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Επίσης αναδεικνύει το γεγονός ότι, συνολικά ο Δασικός Χάρτης της Κρήτης αποτυπώνει ρεαλιστικά τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Και αυτό γιατί σε περιπτώσεις άλλων, μικρότερων σε έκταση περιοχών της Ελλάδας έχουν υποβληθεί υπερπολλαπλάσιες αντιρρήσεις, όπως ενδεικτικά η Εύβοια με 14.000 περίπου αντιρρήσεις ή, ο νομός Λακωνίας με περισσότερες από 5.000 αντιρρήσεις” τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος