Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη – “Μάχες” για τη διάνοιξη των δρόμων – “Μπλακ άουτ” στο Οροπέδιο Λασιθίου (βίντεο)

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τις ορεινές περιοχές της Κρήτης καθώς οι πυκνές χιονοπτώσεις σε συνθήκες χιονοθύελλας πρόσθεσαν κι άλλο χιόνι, βυθίζοντας κάτω από ένα λευκό πέπλο δρόμους, σπίτια και αυτοκίνητα. Το θερμόμετρο σε ορεινές περιοχές, όπως τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου, το πρωί έδειξε -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν επί ποδός όλη τη νύχτα για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες, ακόμη και σε πιο πεδινές περιοχές.

Ακόμη και στον δήμο Ηρακλείου, όπου τα ξημερώματα είχαμε έντονη, τοπικού χαρακτήρα χιονόπτωση αλλά και χιονόστρωση, στον δρόμο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου χρειάστηκε η συνδρομή εκχιονιστικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσπελασιμότητα στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη – “Μάχες” για τη διάνοιξη των δρόμων – “Μπλακ άουτ” στο Οροπέδιο Λασιθίου (βίντεο)Στο Οροπέδιο Λασιθίου, τα εκχιονιστικά συνεργεία εργάζονταν όλο το βράδυ κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, το ύψος του χιονιού μέσα στα χωριά έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου όγκου του χιονιού που έχει καλύψει τα πάντα, υπάρχει ανησυχία στην δημοτική αρχή για το ενδεχόμενο κατάρρευσης ετοιμόρροπων, ακατοίκητων κτισμάτων, κάτι που συνέβη κατά τον προηγούμενο χιονιά σε τρία οικήματα στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου.

Παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, που έχει κάνει αδιάβατα τα στενά των οικισμών, το οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά έχει παραμείνει ανοικτό χάρη στις ολονύχτιες επιχειρήσεις των εκχιονιστικών. Μάλιστα, σε κάποια σημεία, όπως στην Άμπελο, το χιόνι έχει φτάσει τα 3 μέτρα και γύρω στις 4 τα ξημερώματα λίγο έλειψε από την έντονη χιονόπτωση να κλείσει η είσοδος προς το Οροπέδιο, κάτι που αποφεύχθηκε λόγω της συνεχούς προσπάθειας των συνεργείων.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Οροπέδιο

“Μπλακ άουτ” λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ συνέβη λίγο πριν από τις 9 το πρωί στο Οροπέδιο Λασιθίου. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 16 χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου, σε συνθήκες δριμέος ψύχους, με το ύψος του χιονιού να ξεπερνά το ένα μέτρο και την χιονόπτωση να συνεχίζεται.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, η βλάβη έχει εντοπισθεί και τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν, προκειμένου να μπορέσει το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ να φτάσει στο σημείο της βλάβης και να την επιδιορθώσει. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διήμερο έχει εγκατασταθεί στο Οροπέδιο κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και ήδη από χθες έχει επέμβει και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς μικρής διάρκειας διακοπές σημειώθηκαν και κατά το προηγούμενο 24ωρο.

Χθες, εξάλλου, το προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” επισκέφθηκε ηλικιωμένους, μόνους και ανήμπορους κατοίκους της περιοχής για να τους παράσχει υλική, αλλά και ψυχολογική στήριξη.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη – “Μάχες” για τη διάνοιξη των δρόμων – “Μπλακ άουτ” στο Οροπέδιο Λασιθίου (βίντεο)Στ’ Ανώγεια άρχισε να χιονίζει από τα μεσάνυχτα και ως το πρωί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, είχε προσθέσει στο ήδη υπάρχον χιόνι, άλλους 30 πόντους. Έτσι μέσα στα Ανώγεια το ύψος του χιονιού είχε φτάσει τους 80 πόντους. Για να περιγράψει, μάλιστα, την κατάσταση ο δήμαρχος θυμήθηκε τη γνωστή μαντινάδα: “Στου Ψηλορείτη την κορυφή το χιόνι δεν τελειώνει, ώσπου να λιώσει το παλιό καινούργιο το πλακώνει”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “το χιόνι πλέον είναι βαρύ και ο αποχιονισμός δύσκολος. Περνάει το εκχιονιστικό και το χιόνι που πέφτει παγώνει και μετατρέπει το οδόστρωμα σε γυαλί. Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, υπάρχει κίνδυνος και για τους πεζούς. Ο κόσμος θα πρέπει να περιορίσει τις μετακινήσεις του στις απολύτως αναγκαίες”.

Και στη Βιάννο η χιονόπτωση ήταν έντονη τις προηγούμενες ώρες και στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς γκρέιντερ και εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη – “Μάχες” για τη διάνοιξη των δρόμων – “Μπλακ άουτ” στο Οροπέδιο Λασιθίου (βίντεο)Ο χιονιάς προκάλεσε μικρής έκτασης και έντασης προβλήματα και στον δήμο Ηρακλείου, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνος Παττακός, από νωρίς το πρωί εκχιονιστικά μηχανήματα επιχείρησαν και διάνοιξαν τους κεντρικούς δρόμους στις Βασιλειές, στον Προφήτη Ηλία, στην Καρκαδιώτισσα, στις Ασίτες και σε σημεία στον πρώην δήμο Παλλιανής.

Εκχιονιστικό χρειάστηκε να επιχειρήσει χθες και στο Ρουκάνι για τη διάνοιξη του δρόμου προς το κοιμητήριο, προκειμένου να τελεστεί κηδεία. Λόγω των καιρικών συνθηκών παρουσιάστηκε απορρύθμιση σε σηματοδότες σε δρόμους του Ηρακλείου, ενώ ο υπηρεσιακός συντονιστής που περιπολούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εντόπισε εγκαίρως τη χιονόστρωση στον δρόμο προς το ΠΑΓΝΗ, όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση προκειμένου να διατηρηθεί ο δρόμος ανοικτός. “Τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο υπήρχαν από τη αρχή του φαινομένων εκχιονιστικά, έτοιμα να παρέμβουν εφόσον χρειαζόταν” ανέφερε ο κ. Παττακός.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Ταβλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος