Κρήτη: Ο καιρός φέρνει ζέστη και αφρικανική σκόνη

Σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ισχυρούς νοτιάδες και το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης της φετινής άνοιξης επιφυλάσσει για την Κρήτη η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Η έλευση της αφρικανικής σκόνης έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αναμένονται στα τέλη της βδομάδας, την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, σημαίνοντας “συναγερμό” για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν χρόνια αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

Τις “προθέσεις” του έδειξε ο καιρός ήδη από το Σαββατοκύριακο, με το θερμόμετρο να ανεβαίνεις στους 18 – 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο υδράργυρος θα συνεχίσει να ανεβαίνει σταδιακά και τις επόμενες ημέρες.

Κρήτη: Ο καιρός φέρνει ζέστη και αφρικανική σκόνηΌπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο μετεωρολόγος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, χρειάζεται προσοχή, λόγω της ενίσχυσης των νοτιάδων την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα φτάσουν τα 6 Μποφόρ και θα είναι ενισχυμένοι ιδίως στα βόρεια παράλια του νησιού, ανεβάζοντας παράλληλα της θερμοκρασία που θα δείξει 26, 27 βαθμούς Κελσίου, ίσως και παραπάνω. Ταυτόχρονα θα έχουμε και μεταφορά σκόνης, η οποία θα αρκετά σημαντική και θα επηρεάσει όχι μόνο την Κρήτη, αλλά και αρκετά τμήματα της δυτικής και νότιας χώρας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παρατηρηθούν το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής, οπότε θα έχουμε και τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων από Σάββατο και επιστροφή στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Όσο, όμως, διαρκούν οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, οι οποίοι καλούνται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στις αυξημένες συγκεντρώσεις.

Σήμερα αναμένονται πολύ ασθενείς τοπικές βροχές στην ενδοχώρα του νησιού και αρκετή συννεφιά, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες, παρά το ότι το πρωί, στο Οροπέδιο Λασιθίου καταγράφηκαν μόλις 2 βαθμοί Κελσίου, από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε σήμερα στην χώρα. Καθώς ήδη παρουσιάζεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνη, όπου βρέξει, έστω και λίγο, θα πρόκειται για λασποβροχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος