Κρήτη: Κλειστά σχολεία και προσοχή στις μετακινήσεις – Χωρίς σοβαρά προβλήματα η έλευση της “Μπάρμπαρα”

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι στιγμής, επελαύνει από την Κρήτη η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”, φέρνοντας τις πολυπόθητες για το νησί βροχές και δημιουργώντας όμορφες εικόνες με τα ορεινά “ντυμένα” στα λευκά.

Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες παραμένουν ανοικτές, ωστόσο, οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιούν όπου είναι αναγκαίο – στο ορεινό οδικό δίκτυο, τα σχολεία σε πολλές περιοχές παραμένουν κλειστά σήμερα, ενώ τα φαινόμενα συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

Την παρέμβαση της Πυροσβεστικής χρειάστηκε μια οικογένεια που εγκλωβίστηκε χθες, μετά τα μεσάνυχτα, στα χιόνια, στα Σίσαρχα. Το αυτοκίνητό τους δεν διέθετε αντιολισθητικές αλυσίδες και χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά τους στη συνέχεια στα Ανώγεια, όπου έληξε η περιπέτειά τους.

Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα πλοία που κρατήθηκαν δεμένα εξαιτίας των θυελλωδών βοριάδων, αναχώρησαν σήμερα στις 9 το πρωί από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τον Πειραιά.

Τα καιρικά φαινόμενα προκαλούσαν χθες το βράδυ ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος στο Οροπέδιο Λασιθίου, οι οποίες, ωστόσο, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, αντιμετωπίστηκαν από το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ που παραμένει στην περιοχή. Το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους μέσα στα χωριά, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς οι δρόμοι κρατήθηκαν ανοικτοί από τα μηχανήματα αποχιονισμού. Νωρίς το πρωί κλειστοί παρέμεναν μόνο οι δρόμοι από Μέσα Λασίθι προς Νεάπολη και από Καμινάκι προς Έμπαρο, όπου τα μηχανήματα εργάζονταν για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Ωστόσο, όσοι αποφασίσουν να κινηθούν προς το Οροπέδιο θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα του νησιού.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα Ανώγεια, με το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, να φτάνει εντός του χωριού τους 20 πόντους. Χιόνι εξακολουθεί να πέφτει από χθες, όχι όμως με μεγάλη ένταση και χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Η θερμοκρασία το πρωί ήταν στους μηδέν βαθμούς, το κρύο τσουχτερό και τα μηχανήματα του δήμου σε διαρκή κίνηση για να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Τα σχολεία στους δήμους Ανωγείων και Οροπεδίου Λασιθίου, όπως έχει ανακοινωθεί από τους δημάρχους θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δήμους. Σημειώνεται πως σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και σε πολλές ακόμα ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού.

Στις πιο πεδινές περιοχές τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι, οι βροχές και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Στην πόλη του Ηρακλείου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για την απομάκρυνση δύο δέντρων που έπεσαν χθες το βράδυ στην Ίδης, στο κέντρο και στην Ούλαφ Πάλμε. Στη δεύτερη περίπτωση από την πτώση του δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Η έλευση της “Μπάρμπαρα” από την Κρήτη έφερε σημαντικά ύψη βροχής, αλλά και χιονιού. Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα συνεχιστούν και απόψε το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και με μικρότερη ένταση μέχρι την Τετάρτη. Δεν αποκλείεται, όπως είπε, χιονόστρωση να προκληθεί σε περιοχές με υψόμετρο 300 – 500 μέτρα, χωρίς, ωστόσο, αυτό να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με τις μέγιστες να κυμαίνονται στους 8 – 9 βαθμούς Κελσίου, αρκετά χαμηλότερα από τις κανονικές για την εποχή. Το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει και μετά την ύφεση των φαινομένων, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν, σε συνθήκες ξαστεριάς, ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος