Κρήτη: Η “Ελπίδα” ράβδισε και “τραυμάτισε” τις ελιές – Αυτοψία στη Βιάννο (video)

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της “Ελπίδας” από τις καλλιέργειες ιδίως στα ορεινά του νησιού, όπου ο μεγάλος όγκος χιονιού και η χιονοθύελλα που “χτύπησε” σε αρκετές περιπτώσεις είχε σαν αποτέλεσμα να “ραβδιστούν” οι ελιές, που δεν είχαν ακόμη συγκομιστεί, να σπάσουν κλαδιά, ακόμη και να παγώσει ο ελαιόκαρπος.

Κρήτη: Η “Ελπίδα” ράβδισε και “τραυμάτισε” τις ελιές – Αυτοψία στη Βιάννο (video)

Την εικόνα της καταστροφής που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία διαπίστωσαν σήμερα από κοντά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης και των Μιλλιαράδων Γιάννης Ψαράκης.

Η αυτοψία που έκαναν στις ελαιοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου, όπου η ελαιοπαραγωγή για πολλούς κατοίκους είναι η κύρια ασχολία και η μοναδική πηγή εσόδων για να ζήσουν τις οικογένειές τους, είναι αποκαλυπτική. Ελιές που δεν είχαν ακόμη μαζευτεί από τους παραγωγούς είχαν πέσει καταγής χτυπημένες από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου το χιόνι συσσωρεύτηκε, είχαμε μεγάλες ζημιές από σπάσιμο κλαδιών, αλλά και από πτώση ελαιοκάρπου εκεί που οι ελιές ήταν αράβδιστες. Τα ποσοστά της ζημιάς είναι μεγάλα, μπορεί να είναι 60% και 70% σε πολλές περιπτώσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί το υποκατάστημα Κρήτης του ΕΛΓΑ και ήδη οι επόπτες έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο σε ποιες περιοχές υπάρχουν ζημιές και σε ποιες όχι.

“Οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο καρπός όλος έχει πέσει κάτω, όπως και οι κλάδοι” λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Εμπάρου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η δήλωση και του προέδρου των Μιλλιαράδων, ο οποίος εκτιμά ότι οι ζημιές είναι τεράστιες, καθώς τα ελαιόδεντρα χτυπήθηκαν από το χιόνι, την ανεμοθύελλα και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών.

Όπως έχει ήδη γράψει το ertnews, το “σφυροκόπημα” της Ελπίδας έχει προκαλέσει ζημιές τόσο στο φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή όσο και στο ζωικό. Αναφορές έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και ήδη έχουν αρχίσει οι επισημάνσεις από τα κλιμάκια των γεωπόνων του ασφαλιστικού οργανισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος