Κρήτη: Αναφορές για μικρές ζημιές σε παλιά σπίτια, επιτόπου ο Ε. Λέκκας, προληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, με επίκεντρο τη Μεσαρά όπου, χθες το βράδυ, καταγράφηκε σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί 18 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,5 Ρίχτερ.

Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Ήδη ο δήμος δέχεται αναφορές για κάποιες ζημιες κυρίως σε παλιά σπίτια. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές. Σημειώνεται πως τα σχολεία είναι έτσι κι αλλιώς κλειστά λόγω εκλογών, αλλά στην περιοχή δεν λειτούργησαν ούτε τα νηπιαγωγεία προληπτικά για λόγους ασφαλείας.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή και του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας είναι πολύ περιορισμένες οι βλάβες και πολύ μικρές, κυρίως σε παλιά κτήρια που δεν κατοικούνται και πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, όπου θα πρέπει να μεταβούν οι μαθητές από την Τρίτη, αλλά και οι εκλογείς την Κυριακή.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που αναρτήθηκε από κάτοικο της περιοχή στο Fb το οποίο δείχνει τον εσωτερικό χώρο επιχείρησης σουπερμάρκετ την ώρα του σεισμού.

Στο επόμενο βίντεο ακούγεται έντονα ο τρομερός βόμβος της δόνησης μέσα σε ένα άδειο γραφείο.

Παρακολουθούν με προσοχή τη σεισμική ακολουθία – Δεν συσχετίζουν με Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Διαβάτε επίσης Γ. Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Κρήτη: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι η κύρια δόνηση – Προήλθε από το ρήγμα της Πόμπιας

Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού», σημειώνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

«Θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Πώς ένιωσαν τις δονήσεις κάτοικοι και τουρίστες – 268 αναρτήσεις στην πλατφόρμα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου

Η κύρια δόνηση σημειώθηκε σε χερσαίο χώρο κάτι που την έκανε αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Περισσότερο αισθητή έγινε στην περιοχή της Μεσσαράς -όπου βρισκόταν και το επίκεντρο- στις Μοίρες και το Τυμπάκι. Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους θορυβημένοι, καθώς ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία με 18 μετασεισμούς.

Τα όσα έζησαν και ο τρόπος με τον οποίο αισθάνθηκαν οι κάτοικοι και τουρίστες της Κρήτης τον ισχυρό σεισμό στην Μεσαρά μέχρι και σε απόσταση 30 χλμ. από το επίκεντρο, περιγράφεται στην πλατφόρμα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου σε 268 αναφορές όπου εκφράζουν την αγωνία και ανησυχία τους:

– Σήμερα ήμουν στον επάνω όροφο και ένιωσα το πολύ δυνατό τράνταγμα και την διάρκεια του. Άκουσα τους τοίχους του σπιτιού μου να κινούνται

– Κάποια αντικείμενα έπεσαν από το ντουλάπι. Δυνατός ήχος και μικρές δονήσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν τώρα.

– Διήρκεσε περίπου 4 δευτερόλεπτα. Το κτίριο σείστηκε. – Απότομο τράνταγμα που ακολουθείται από τρέμουλο που συνοδεύεται από δυνατό βουητό στην πόλη.

– Πολύ δυνατός θόρυβος και τράνταγμα

– Όλο το κτίριο σείστηκε βίαια. Νόμιζα ότι το κτίριο θα καταρρεύσει. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς στην Κρήτη, αυτός ήταν ένας από τους 3 χειρότερους.

– Κράτησε πολύ και ήταν πολύ δυνατός. Όλα έτρεμαν, χειρότερα από τον προηγούμενο χθες.

– Πρώτα άκουσα ένα μακρινό βουητό, σαν καταιγίδα. Στη συνέχεια ένιωσα ταραχή και μετά το σπίτι και η πέργκολα έτρεμαν!

– Πολύ δυνατός, πράγματα έπεσαν στο δωμάτιό μου…. τρέξαμε έξω – Τα φώτα του δρόμου αιωρούνταν. Το κτίριο έτρεμε έντονα.

– Ισχυρότερος και με μεγαλύτερη διάρκεια απο τον χθεσινό σταθερός στο ραντεβού. Ελπίζω ο επόμενος να είναι μικρότερος ή καλύτερα να λείπει τελείως.

– Πολύ δυνατός πέσανε πολλά πράγματα – Πολύ δυνατός και με πολύ βουή

– Πολύ δυνατό τράνταγμα

Ρεπορτάζ Σταυρούλα Κατσουλάκη, Γιώργος Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος