Κρήτη: Αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης

Σχεδόν 1000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Σητεία, την Ιεράπετρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Ανώγεια και τα Χανιά επιβιβάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα δύο πλοία της γραμμής, από Ηράκλειο και Χανιά, προκειμένου να μεταβούν στον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν για τα τρία βασικά ζητήματα που “καίνε” τον κλάδο τους.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων, οι δασικοί χάρτες που είχαν ως αποτέλεσμα την περικοπή των ενισχύσεων σε όλο το νησί, αλλά και το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι τα βασικά σημεία της διαμαρτυρίας του αγροτοκτηνοτρόφων. Από το λιμάνι του Ηρακλείου αναχώρησαν περίπου 700 αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ από το λιμάνι των Χανίων άλλοι 250. Εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν την Παρασκευή με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου, ενώ θα κριθεί η απόφαση του συντονιστικού να παραβρεθεί ή όχι σε συνάντηση με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό την ερχόμενη Τρίτη.

“Σκοπεύουμε να κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, όπως αρμόζει στους Κρήτες”, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, “για να διαμαρτυρηθούμε για το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων, το κόστος παραγωγής, κυρίως στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, και φυσικά τους δασικούς χάρτες”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σμπώκος, μιλώντας ως μέλος της προσωρινής διοίκησης  του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου, εκτίμησε ότι η συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων θα έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς, όπως είπε, η Κρήτη αδικείται σημαντικά. “Η Κρήτη παίρνει το 11% των άμεσων ενισχύσεων της χώρας, δηλαδή από τα 2.150.000.000 παίρνει 240 εκατομμύρια. Έχει το 7% της έκτασης της χώρας και παράγει το 18% των προϊόντων που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας. Δεν μπορεί να στοχοποιείται η Κρήτη”, σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μια οριζόντια μείωση στις επιδοτήσεις της τάξης του 7-10% σε σχέση με πέρυσι. Είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων και αυτό αφορά τους παραγωγούς όλης της χώρας”.

Ως προς την εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, οι αγρότες εμφανίστηκαν διχασμένοι.  Ο Μύρων Χιλετζάκης επεσήμανε ότι “αυτή είναι εξέλιξη είναι πολύ θετική, γι’αυτό κι εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να βρούμε μια λύση που θα είναι καλή τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης”. Ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Νεκτάριος Παπαδάκης αλλά και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, ωστόσο, μετέφεραν στην ΕΡΤ Ηρακλείου ότι αυτή η ανακοίνωση είναι σταγόνα στον ωκεανό και ότι δεν αποτελεί γι’αυτούς σημαντικό μέτρο στήριξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος