Ηράκλειο: Τιμές – ρεκόρ στα οινοστάφυλα ανακοινώνει η Ένωση και πιέζει για απόσταξη κρίσης

Εξαιρετικά υψηλές τιμές, σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι, αναμένεται να ανακοινώσει για τα οινοστάφυλα αύριο η Ένωση Ηρακλείου, η οποία στοχεύει αφενός στη στήριξη των παραγωγών και αφετέρου στο να έχει και φέτος, όπως και πέρυσι, παραγωγή ποιοτικών τοπικών ποικιλιακών οίνων.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο αποφάσισε η οργάνωση να μπει και φέτος δυναμικά στην αγορά, διεκδικώντας μερίδιο στα ποιοτικά οινοστάφυλα, που έχουν πληγεί, όπως και στο σύνολό της η αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης, από τον παρατεταμένο καύσωνα. Για να το πετύχει αυτό, η Ένωση θα πληρώσει φέτος 80 λεπτά/κιλό για το Ασύρτικο και 70 λεπτά/κιλό για το Θραψαθήρι, αντί των 45 λεπτών που πλήρωσε πέρυσι. Για τα υπόλοιπα λευκά ποικιλιακά οινοστάφυλα (Μαλβαζία, Βιδιανό, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Σωβινιόν, Σαρντονέ) η τιμή παραγωγού θα είναι 60 λεπτά. Για τις ερυθρές ποικιλίες (Καμπερνέ, Μερλό) θα πληρώνει 55 λεπτά/κιλό. Για τις υπόλοιπες, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Σιράχ 45, Κοτσιφάλι και Λιάτικο 40, Βιλάνα 35 και Μαντηλάρι 30 λεπτά/κιλό.
Ηράκλειο: Τιμές – ρεκόρ στα οινοστάφυλα ανακοινώνει η Ένωση και πιέζει για απόσταξη κρίσηςΌπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Γαβαλάς, στόχος είναι η Οργάνωση να παραγάγει και την ερχόμενη οινοποιητική περίοδο ποιοτικά κρασιά, ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς οι συνεχιζόμενες συνθήκες ακραίου καύσωνα έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα αμπέλια και ποιοτική υποβάθμιση των σταφυλιών.

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα επικρατεί σε σχέση με τη σουλτανίνα, καθώς χρειάζεται να δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς για σταφιδοποίηση, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Σύσκεψη για την απόσταξη κρίσης

“Η Ένωση Ηρακλείου, όπως έκανε και πέρυσι, θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους παραγωγούς, διασφαλίζοντας, ωστόσο, και την βιωσιμότητα της οργάνωσης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης προς τα πάνω των ποσοτήτων που θα οδηγηθούν στην απόσταξη κρίσης. Όπως ανέφερε, η Ένωση Ηρακλείου πέρυσι, σε μια κακή χρονιά για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς, κατάφερε να απορροφήσει πάνω από 4.300 τόνους οινοστάφυλα, έχοντας ως σημαντική στήριξη την απόσταξη κρίσης και τη δέσμευση ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. “Εμείς ζητάμε να μπορέσουμε να πάμε στην απόσταξη κρίσης 2.200 τόνους, αντί των 800, για τους οποίους έχουμε ήδη έγκριση” εξήγησε ο κ. Γαβαλάς. Πρόσθεσε δε ότι αυτό είναι μονόδρομος, προκειμένου να μπορέσει η οργάνωση να απορροφήσει και φέτος όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες οινοσταφύλων, “για να μην τα ξεφορτώσουν οι παραγωγοί στην πλατεία Ελευθερίας”. Για το θέμα, μάλιστα, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου συγκαλεί σύσκεψη αύριο, Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της, με τη συμμετοχή βουλευτών, του περιφερειάρχη και δημάρχων. Παράλληλα, θα ζητηθεί να “τρέξουν” γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις ζημιές που προκάλεσαν τα συνεχιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα στην αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκαλλιέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος