Στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες για έναν μεγάλο σεισμό κοντά στο Ηράκλειο, όπου το προηγούμενο 48ωρο παρατηρήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες δονήσεις, είναι ελάχιστες συγκλίνουν οι σεισμολόγοι.
Πάντως, συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και τήρηση των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς, καθώς ακόμη και μία δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια «δύσκολη» οικιστικά περιοχή, όπως η πόλη του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στις 16 και 17 Ιανουαρίου καταγράφηκαν περί τους 75 τοπικούς σεισμούς στα ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Είχαν μέγιστο μέγεθος 3,8 Ρίχτερ, γίνονται έξω και βόρεια από τον μετασεισμικό χώρο του Αρκαλοχωρίου και άρα δεν είναι μετασεισμοί, ενώ τα βάθη τους είναι μεταξύ 15 και 30 χλμ. δηλαδή μεγαλύτερα από τους μετασεισμούς του Αρκαλοχωρίου (κατά κανόνα βάθη μέχρι 15 χλμ).

«Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει από αυτή την περιοχή (σ.σ. το βόρειο τμήμα της εν λόγω ρηξιγενούς ζώνης) το καλοκαίρι και μετά μετακινήθηκε προς το Αρκαλοχώρι. Το βόρειο τμήμα, ωστόσο, είναι πιο κοντά στο Ηράκλειο και γι’ αυτό γίνονται πιο αισθητοί στους κατοίκους οι σεισμοί» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
Όπως είπε, μετά τις 62 δονήσεις που καταγράφηκαν χθες, η νύχτα κύλησε με μόλις 4 σεισμούς, κάτι που, ωστόσο, δε σημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τελειώσει. Όπως τόνισε: «Το καλό είναι ότι απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η ζώνη έχει εξαντλήσει το σεισμικό της δυναμικό, επομένως δε βλέπω πιθανότητα για μεγάλο γεγονός. Όμως ακόμη και ένα σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ να κάνει, επειδή είναι κοντά στο Ηράκλειο, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα. Το Ηράκλειο είναι μια άσχημα δομημένη πόλη, με στενούς δρόμους, παλιά σπίτια και αυθαίρετα. Χρειάζεται προσοχή. Γι’ αυτό και χθες το Γεωδυναμικό εξέδωσε ανακοίνωση και καλούσε τους κατοίκους του Ηρακλείου να προσέξουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες αντισεισμικής προφύλαξης. Δεν πάμε κοντά σε παλιά σπίτια και σε μάντρες και κοιτάμε θα «θωρακίσουμε» το εσωτερικό των σπιτιών μας».
Το φαινόμενο είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, καθώς, όπως εκτίμησε ο ίδιος, μετά την ύφεση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, θα ακολουθήσει έξαρση με σεισμούς μεγέθους γύρω στα 3, 5 – 4 Ρίχτερ, η οποία θα «σβήσει», κάτι που όμως θα πάρει μερικές εβδομάδες.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος