Ηράκλειο: Τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο ο φαρμακοποιός που εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις rapid test

Την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδικαστεί, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, η υπόθεση του 59χρονου φαρμακοποιού από το Ηράκλειο, που συνελήφθη επειδή φέρεται να εξέδιδε έναντι αμοιβής πιστοποιητικά αρνητικών rapid test, χωρίς να έχει προηγηθεί δειγματοληψία από τους ενδιαφερόμενους.

Ο φαρμακοποιός που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων οδηγήθηκε σήμερα στο Αυτόφωρο από όπου ζήτησε και πήρε αναβολή. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκε ελεύθερος.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 59χρονου χθες το μεσημέρι καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, προέβαινε στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για την Covid-19, χωρίς να κάνει λήψη ρινοφαρυγγικού ή άλλου επιχρίσματος από τους ενδιαφερόμενους πελάτες. Χθες (16/12) το πρωί αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, υποδυόμενος πολίτη που ήθελε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό, πήρε το πιστοποιητικό αρνητικού τεστ χωρίς να του γίνει δειγματοληψία από τον φαρμακοποιό και του έδωσε προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ για να λάβει ρέστα 3 ευρώ. Με την έξοδο του αστυνομικού από το φαρμακείο, συνάδελφοί του προχώρησαν στην προσαγωγή του φαρμακοποιού και στη σύλληψή του στη συνέχεια.

Το συμβάν καταδίκασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, τόνισε ότι υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πίεση προς τους φαρμακοποιούς από πολίτες που θέλουν αρνητικά διαγνωστικά τεστ. Ο ίδιος τόνισε ότι όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ανάλογα συμβάντα θα πρέπει να προχωρούν χωρίς δισταγμό σε έγγραφη καταγγελία προς τον σύλλογο, ώστε με στοιχεία να κινείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά, εκτός από τον φαρμακοποιό του οποίου η υπόθεση ερευνούν οι διωκτικές αρχές, να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν και οι πολίτες που έλαβαν τα ψευδή αρνητικά πιστοποιητικά rapid test.

Η υπόθεση απασχόλησε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ.
Όπως ανακοινώθηκε:

” Επειδή, η σύμφωνα με την καταγγελία, ενέργεια ψευδούς καταχώρισης, συνιστά βαρύ αντιδεοντολογικό, ηθικό, αντιεπιστημονικό και πιθανόν ποινικό παράπτωμα και επειδή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:
– Την παραπομπή του συναδέλφου, εφόσον ευσταθεί η καταγγελία, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
– Να απευθυνθεί στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και να ζητήσει την συνεργασία της, για την διενέργεια έλεγχων στα φαρμακεία, όσον αφορά την ορθή διενέργεια των Rapid Tests.
– Την διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο φαρμακοποιών για την ορθή τήρηση της διαδικασίας των Rapid Tests.
O Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, καταδικάζει σε κάθε περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων υγειονομικών φαρμακοποιών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είναι πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος