Σημαντικές είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ηρακλείου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων και των καθηγητών. Όπως υποστηρίζουν, «τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυμαίνονται στα 600 – 700», ενώ ζητούν την άμεση κάλυψή τους.
Τα περισσότερα από τα κενά αυτά εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ και φέτος, η ειδική αγωγή «δοκιμάζεται» περισσότερο από τα κενά, τα οποία δεν κάλυψαν οι πρόσφατοι διορισμοί μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστικοί φορείς.
Και ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της σχετικής καταγραφής με την λειτουργία των σχολείων και η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφουν το πρόβλημα και ζητούν να δοθεί γρήγορα λύση.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης, «τα κενά στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά σχολεία και στην ειδική αγωγή της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου υπολογίζονται σε 400». Πάνω από τα μισά αυτά κενά, σημειώνει ο ίδιος, αφορούν στην παράλληλη στήριξη, δηλαδή σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, όπως προσθέτει, «προβλήματα καταγράφονται στα ολοήμερα σχολεία, με αποτέλεσμα ορισμένα να μη μπορούν να λειτουργήσουν και άλλα να υπολειτουργούν, ενώ τα κενά επηρεάζουν και την συμπλήρωση του ωρολόγιου προγράμματος σε κάποια από τα σχολεία».
Τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΥΣΔΕ που έχει στη διάθεσή της η τοπική ΕΛΜΕ, στα 210. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ειδική αγωγή, χωρίς να λείπουν ούτε από την γενική παιδεία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς. Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, «τα πραγματικά κενά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του νομού ξεπερνούν τα 300, καθώς σε αρκετά σχολεία, όπως π.χ. στο 2ο, 3ο και 11ο Λύκειο Ηρακλείου, παρατηρείται το φαινόμενο του «υδροκεφαλισμού», δηλαδή της λειτουργίας τάξεων με περισσότερους από 27 μαθητές, λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης».
Είναι, σύμφωνα με την κ. Σπαχή, ένα πρόβλημα που ακουμπά και τα Γυμνάσια, με ευθύνη του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος, όπως τονίζει θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων, αλλά και στην αντισεισμική θωράκιση των υπαρχόντων. Μια ανάγκη που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική και επίκαιρη, όπως τονίζει η ίδια, μετά τα πρόσφατα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές).
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος