Ηράκλειο: Στους δρόμους γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε άλλους φορείς

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και άλλοι συλλογικοί φορείς, στο πλαίσιο Παγκρήτιας κινητοποίησης, που πραγματοποιείται το πρωί, από τις 9.30 στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με φόντο της επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος, ωστόσο, όπως και οι υπουργοί και υφυπουργοί που τον συνόδευσαν, αναχώρησε λόγω της συζητούμενης στη Βουλή πρότασης δυσπιστίας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση του σημερινού προγράμματος.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να παραβρεθεί για ένα χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά” που θα γίνει κανονικά στις 10 το πρωί, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ήδη με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και οι γιατροί, έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην σημερινή κινητοποίηση, στην οποία το παρών, μεταξύ άλλων, θα δώσουν και οι αρχαιολόγοι που διαμαρτύρονται για την μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Την κινητοποίηση στηρίζει και το νομαρχιακό τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: “Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιβάλλεται με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων και οδηγεί σε υποβάθμιση τα νοσοκομεία της Κρήτης, αναγκάζοντας τους ασθενείς σε ολοένα περισσότερες πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες και νοσήλια. Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία σημαντικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης”.

Το νομαρχιακό τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει ακόμα αντίθετο στη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, καθώς “υπονομεύεται η ασφάλεια των αρχαιοτήτων, προωθείται η εμπορευματοποίησή τους και παράλληλα καταργεί τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, με δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης”.

Τέλος, στην ανακοίνωση γίνεται εμφατική αναφορά στο θέμα της ακρίβειας. Όπως τονίζεται: “(…) δεν αντέχουμε άλλο με την ακρίβεια που υπάρχει παντού, στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στην καθημερινότητα. Δεν αντέχουμε με τους μισθούς φτώχειας των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά δεν ανεχόμαστε και την κοροϊδία της Κυβέρνησης -προεκλογικά- για ένα νέο ασαφές και απροσδιόριστο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο… από το 2024!”

Η τοπική οργάνωση της ΑΔΕΔΥ, καταλήγει η ανακοίνωση, διεκδικεί:

• Αυξήσεις μισθών ΤΩΡΑ για να ζούμε με αξιοπρέπεια
• Δημόσια και Δωρεάν Υγεία & Παιδεία με αύξηση της χρηματοδότησης.
• Μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών.
• Καμία συρρίκνωση των νοσοκομείων της Κρήτης
• Απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟΑ και αφορά τη μετατροπή 5 μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης έχουν εξαγγελθεί στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία, ενώ το μεσημέρι προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας και στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρεις Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος