Ηράκλειο: SOS εκπέμπουν οι γιατροί για τη λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου

"Πάγωμα" των τακτικών χειρουργείων αποφάσισε ο Χειρουργικός Τομέας

Μόνο τα επείγοντα και τα ογκολογικά χειρουργεία πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου με απόφαση του Χειρουργικού Τομέα. Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Δευτέρα ως μονόδρομος μπροστά στην έλλειψη αναισθησιολόγων, που καθιστά αδύνατη την τέλεση τακτικών χειρουργείων, όπως τονίζουν οι γιατροί.

Έτσι, όσοι περιμένουν να χειρουργηθούν για κήλη ή προστάτη, για παράδειγμα, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να απευθυνθούν είτε σε κάποιο άλλο δημόσιο νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Οι πιθανότητες, όπως αναφέρουν οι γιατροί, να χειρουργηθούν στο Βενιζέλειο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, δεδομένου ότι ήδη εκτιμάται πως στις λίστες των χειρουργείων είναι εγγεγραμμένοι 2.500-3.000 ασθενείς, αριθμός που, όπως γίνεται αντιληπτό αλλάζει, όπως και η προτεραιότητα των περιστατικών ανάλογα με την σοβαρότητα και τον βαθμό του επείγοντος.

Πώς το ιστορικό νοσοκομείο του Ηρακλείου έφτασε ως εδώ; Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ το μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, διευθυντής Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, στην προ αλλά και με την έναρξη της Covid 19 εποχής στο Βενιζέλειο υπηρετούσαν 12 – 13 αναισθησιολόγοι. Παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις και αναρρωτικές άδειες μείωσαν τον αριθμό τους στους 6, με αποτέλεσμα οι συνολικά 48 γιατροί όλων των ειδικοτήτων του χειρουργικού τομέα, να μη μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.

Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση και καθώς από τα 6 χειρουργικά τραπέζια που λειτουργούσαν πλέον λειτουργούν μόνο 2, ο τομέας πήρε την απόφαση να πραγματοποιεί μόνο τα επείγοντα χειρουργεία καθώς και τα ογκολογικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστάκης, οι γιατροί ζητούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού αλλά και κίνητρα αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές και τις συνθήκες εργασίας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, οι ίδιοι οι γιατροί του Βενιζελείου ήρθαν σε επικοινωνία με αναισθησιολόγους προκειμένου να τους πείσουν να έρθουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, εκείνοι προτίμησαν να πάνε να δουλέψουν στην Λεμεσό, με οκτάωρη εργασία και μισθό 7.800 ευρώ, αντί των 1.300 – 1.400 ευρώ που λαμβάνει ένας νεοεισερχόμενος γιατρός, ο οποίος καλείται, όπως ανέφερε, να δουλέψουν κακοπληρωμένες και υπερφορολογημένες εφημερίες, ενίοτε και πάνω από το προβλεπόμενο πλαφόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Κωστάκης, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του Βενιζελείου, καθώς, όπως είπε, όλα τα τμήματά του αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης και λειτουργίας, ενώ άλλα τμήματα που ήταν «κοσμήματα» για το ΕΣΥ, όπως το πηξιολογικό, το γναθοχειρουργικό, το διαβητολογικό και το μικροβιολογικό είτε έκλεισαν είτε υπολειτουργούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος