Ηράκλειο: “Εν δήμω” 59 από τα αθέατα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης

Για πρώτη φορά ο δήμος Ηρακλείου παρουσιάζει στους φιλότεχνους 59 πίνακες ζωγραφικής από τα περίπου 1.000 έργα της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης, που μέχρι τώρα παρέμεναν στην αφάνεια και στο έλεος της αδυσώπητης φθοράς του χρόνου.

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και το τέλος της δεκαετίας του 1980 και περιλαμβάνονται στην εικαστική έκθεση «Τα εν οίκω… εν δήμω» που φιλοξενείται ως το τέλος Ιουλίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η συστηματική δουλειά ετών για την διάσωση, την καταγραφή και την ψηφιοποίηση των αθέατων μέχρι τώρα έργων της συλλογής της Δημοτικής Πινακθήκης, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ηράκλειο: “Εν δήμω” 59 από τα αθέατα έργα της Δημοτικής ΠινακοθήκηςΟ δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε σε όσα έχει κάνει η παρούσα δημοτική αρχή στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού και στην δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε το Μέγαρο Κοθρή να στεγάσει μελλοντικά τη Δημοτική Πινακοθήκη. Ο κ. Λαμπρινός ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την αξιοποίηση των έργων τέχνης και ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Μαζί με τις αναπλάσεις, τις συντηρήσεις οδών και κτηρίων, παράλληλα με την κοινωνική πολιτική και με τις τόσες άλλες δράσεις που κάνουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, εξακολουθεί να αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη από την πλευρά της, περιέγραψε αναλυτικά σε τι κατάσταση παρέλαβε τα περισσότερα από τα έργα της δημοτικής συλλογής η δημοτική αρχή και πόσος κόπος χρειάστηκε για να φτάσουμε στην έκθεση που παρουσιάζεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου: « Καθώς δεν υπήρχε καταγραφή και τεκμηρίωση, απαιτήθηκε σε μεγάλο βαθμό έρευνα στα γραφεία και τις υπηρεσίες. Αφού τα συγκεντρώσαμε, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, τα φωτογραφήσαμε και τα ψηφιοποιήσαμε». Όπως εξήγησε, ερευνώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημαρχιακών Επιτροπών από το 1946 έως σήμερα, βρέθηκαν οι τίτλοι κτήσης και τεκμηριώθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα απέκτησε ο δήμος. Με την βοήθεια της ιστορικού τέχνης Ντενίζ Χλόης Αλεβίζου, συμπληρώθηκαν οι πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα. «Δυστυχώς κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών της εγκατάλειψης τους, υπέστησαν φθορές, ελπίζομε όχι ανήκεστες, σοβαρές πάντως, σε σημείο μάλιστα να καθίσταται πλέον επιτακτική η συντήρηση τους. Και με την αγωνία αυτή ξεκινήσαμε να δουλεύομε, με βήματα απλά, αλλά με αυστηρό πρόγραμμα εργασίας» πρόσθεσε η ίδια.
Ήδη από το 2018 έχει δημιουργηθεί η διαδικτυακή πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση heraklionartgallery.gr. Και όπως τόνισε η κ. Πλεύρεη, απομένει πλέον η εξεύρεση χώρου, όπου θα εγκατασταθεί το εργαστήριο συντήρησης, «ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε θεματικές περιοδικές εκθέσεις και, κυρίως να είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία πινακοθήκης στον Δήμο. Όταν τελειώσει η ανακαίνιση του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη, που παραχωρήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου, η έκθεση τους στο κοινό, θα πάψει να είναι όνειρο. Θα έχει γίνει πραγματικότητα».

Ηράκλειο: “Εν δήμω” 59 από τα αθέατα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, ο οποίος με τη σειρά του εξήρε την καλή συνεργασία του Ιδρύματος με τον Δήμο Ηρακλείο και ευχήθηκε να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους τομείς.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη παρουσίασε τα τρία λευκώματα με τον τίτλο «Τα εν οίκω εν δήμω» που έχει εκδώσει ο Δήμος Ηρακλείου και στα οποία περιλαμβάνονται έργα της δημοτικής συλλογής. Τα λευκώματα δίδονται δωρεάν στο κοινό, στον χώρο της έκθεσης.

Τέλος, ο Μιχάλης Σηφάκης εκ μέρους του ΙΤΕ παρουσίασε τους αναβαθμισμένους επίσημους ιστότοπους της πινακοθήκης (www.heraklionartgallery.gr www.heraklionartgallery.eu ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος