Ηράκλειο: Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία – Ζητούν αυξήσεις μισθών και προσλήψεις για την ενίσχυση των νοσοκομείων

Την στήριξη των δημόσιων δομών υγείας της Κρήτης, με προσλήψεις, κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό και αύξηση στη χρηματοδότηση της Υγείας από τον προϋπολογισμό ζητούν υγειονομικοί, τοπικοί φορείς και πολίτες που, για μία ακόμη φορά, διαδηλώνουν για τα προβλήματα λειτουργίας στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Η νέα κινητοποίηση έχει παγκρήτιο χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Δεκάδες είναι τα σωματεία από τους τέσσερις νομούς του νησιού που έχουν δηλώσει την στήριξή τους στις διεκδικήσεις των υγειονομικών, που κορυφώνουν με το σημερινό συλλαλητήριο τις διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ. Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή του κόσμου στην παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήδη έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας τα εργατικά κέντρα και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ στο νησί, ενώ υγειονομικοί και πολίτες ετοιμάζονται να έρθουν στο Ηράκλειο και από άλλους νομούς της Κρήτης με λεωφορεία και ιδιωτικά μέσα.

Η κλεψύδρα τελειώνει” διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να δώσει και σε αυτό το συλλαλητήριο δυναμικό παρόν, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με την διπλή κάθοδο του υπουργού Υγείας στο Ηράκλειο μέσα σε μικρό διάστημα, ότι οι πολίτες, εφόσον κινητοποιηθούν έχουν την δύναμη να ανατρέψουν την σημερινή κατάσταση, με την συνεχιζόμενη “αιμορραγία” στα νοσοκομεία από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις υγειονομικών». Ο ίδιος υποστήριξε πως «η πρόσφατη προαναγγελία κινήτρων προς τους υγειονομικούς για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία από τον κ. Χρυσοχοΐδη παραμένει κενό γράμμα όσο δεν φαίνεται στον κρατικό προϋπολογισμό». Εξέφρασε την άποψη ότι αν «δεν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, τα νοσοκομεία δεν θα ορθοποδήσουν, αφού οι προκηρύξεις θέσεων θα καταλήγουν άγονες». Και αυτό, καθώς, όπως ανέφερε ενδεικτικά, το ωρομίσθιο ενός γιατρού σήμερα είναι 4,47 ευρώ, μικρότερο και από εκείνο ενός ανειδίκευτου εργάτη.

Κάλεσμα συμμετοχής στην σημερινή παγκρήτια κινητοποίηση απευθύνει σε πολίτες και υγειονομικούς από όλο το νησί, μεταξύ άλλων, και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με αίτημα ένα “αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο
αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης”
.

Τα συλλογικά όργανα γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία και οι υπόλοιποι φορείς που στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση ζητούν:

• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. . Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.

• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος