Ηράκλειο: Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Λασίθι

Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος : «Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό»

Ομόφωνα «όχι» στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που περιλαμβάνει περιοχές του Λασιθίου, στη Σητεία και στο Μεραμβέλλο, είπε χθες, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία συνεδρίασε με φόντο τις έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του ανατολικότερου νομού της Κρήτης.

Η συνεδρίαση είχε ως μοναδικό θέμα την στρατηγική μελέτη και έγινε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη. Συμμετείχαν, ακόμη, ο Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος κόσμου. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, η οποία διαμορφώθηκε με βάση τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής απορρίπτει τον προτεινόμενο από τη μελέτη, σχεδιασμό χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου. Ταυτόχρονα, απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία, όπως τονίστηκε, σήμερα δεν υπάρχει, και αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξυλούρης: «Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος