Ηράκλειο: Ο Εγκέλαδος και ο καιρός φέρνουν κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων

«Επιχείρηση κατεδάφιση» βρίσκεται προ των πυλών για ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα τόσο στο σεισμόπληκτο δήμο Μινώα Πεδιάδας, όσο και στο δήμο Ηρακλείου, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλος αριθμός κτιρίων, ιδίως στην παλιά πόλη, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Την ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα οι κατεδαφίσεις επιτάσσει η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή, ενώ τις «πληγές» των επίμαχων κτιρίων επιδεινώνουν και οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Ήδη, λόγω βροχόπτωσης έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις σεισμόπληκτων ακατοίκητων κτισμάτων, ενώ η σεισμική δραστηριότητα, που έχει μεταφερθεί λίγο πιο βόρεια, πιο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, επιτείνει την ανησυχία και στο δήμο Ηρακλείου, όπου δεκάδες κτίρια που εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας ή κινδύνου για τους πολίτες προκαλούν «πονοκέφαλο» στη δημοτική αρχή.
Όπως είναι γνωστό, μηχανικοί του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο τέλος του 2018 είχαν καταγράψει περισσότερα από 700 τέτοια κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αριθμός, ωστόσο, δυναμικός, που έχει μεταβληθεί στο μεταξύ.

Αντιστοίχως, στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί 660 κτίσματα, για τα οποία δρομολογούνται εργασίες κατεδάφισης. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν 49 επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα. Προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία της κατεδάφισης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, εξασφαλίστηκε διπλό κονδύλι συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουν άμεσα οι κατεδαφίσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει ανάθεση σε εργολάβους, διαδικασία που απαιτεί εκτός από χρήματα και χρόνο.

Στο δήμο Ηρακλείου και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα “Πατρίς”, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, με μια παρέμβαση ύψους 120.000 ευρώ που θα προχωρήσει άμεσα, οι εργασίες κατεδάφισης θα αρχίσουν από τα δημόσια κτίρια τα οποία παρουσιάζουν κίνδυνο ετοιμορροπίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν καταγγελίες που έχουν προτεραιοποιηθεί, καθώς αφορούν κτίσματα σε περιοχές πολυσύχναστες, στα οποία καταγράφονται μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα, όπως αποσαθρωμένα τμήματα μπαλκονιών ή σοβάδες που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Ήδη έχουν γίνει ενημερώσεις σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων, οι οποίοι καλούνται να αποκαταστήσουν τα προβλήματα αυτά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος