Ηράκλειο: Μαθητές δημοτικού έγιναν “Ήρωες των φρούτων” σε ευρωπαϊκή εκστρατεία (βίντεο)

“Ωδή” στα φρούτα και τα λαχανικά αποτελεί η εργασία που ολοκλήρωσαν μέσα σε 5 εβδομάδες μαθητές του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο “Fruit Super Squad: Healthy Schools”.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή ορθών πρακτικών στη σχολική εκπαίδευση με  σκοπό την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία, για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δημόσια σχολεία και μη κερδοσκοπικοί ιδιωτικοί οργανισμοί, από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Τα παιδιά του 45ου Δημοτικού Σχολείου στο διάστημα αυτό ζωγράφισαν, δοκίμασαν εξωτικά φρούτα, επισκέφθηκαν καταστήματα φρούτων, έμαθαν το ταξίδι που κάνει ένα φρούτο για να φθάσει σε αυτούς, φύτεψαν τα δικά τους λαχανικά στον κήπο του σχολείου, έβαλαν τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή. Τα παιδιά έβγαλαν την δικιά τους εφημερίδα για τα φρούτα, το δικό τους προωθητικό βίντεο και ηχογράφησαν το δικό τους τραγούδι για τα φρούτα.

Η προσπάθεια βασίστηκε στην πρακτική «Fruit Heroes» (Οι ήρωες των Φρούτων) που αναπτύσσει η APCOI-Πορτογαλική Ένωση κατά της παιδικής παχυσαρκίας από το 2011 και έχει ήδη βελτιώσει τις συνήθειες ζωής 312.710 μαθητών, 15.758 τάξεων, 4.497 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε διάφορες περιοχές στην Πορτογαλία.

Παιδική παχυσαρκία -38 εκ. παιδιά στην Ευρώπη είναι παχύσαρκα

Ηράκλειο: Μαθητές δημοτικού έγιναν “Ήρωες των φρούτων” σε ευρωπαϊκή εκστρατεία (βίντεο)Παρά τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης για αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, το ποσοστό παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δυστυχώς αυξάνεται. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που συχνά διαρκεί από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι 1 στα 5 παιδιά είναι υπέρβαρα: Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία το 2017. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σωματική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαχείριση του βάρους και την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

“Ήρωες των φρούτων”

Οι μαθητές του 45ου Δημοτικού Σχολείου έγιναν οι “ήρωες των φρούτων” και κατά την τελετή λήξης δεσμεύτηκαν με τον όρκο του ήρωα:

«Ξεκινώντας σήμερα, είμαι επίσημα μέλος της ομάδας των ηρώων του Fruit Super Squad και θα συνεχίσω να τροφοδοτώ τις υπερδυνάμεις μου, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά καθημερινά, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι. Και από σήμερα ξεκινά η επόμενη μεγάλη μου αποστολή: να διδάξω στην οικογένειά μου όλα τα μυστικά που έχω μάθει για τις υπερδυνάμεις των φρούτων για να διαμορφώσω τουλάχιστον έναν ακόμη υπερήρωα. Ό όρκος του ήρωα”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος