Ηράκλειο: Μαθητές ανακαλύπτουν το διάστημα με τον νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη

«Παράθυρο» στο σύμπαν ανοίγει το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, στον Ψηλορείτη, για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που, σε ρόλο επίδοξων αστρονόμων, θα συμμετέχουν σε σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο του έργου «Discover Space”.

To Αστεροσκοπείο, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, θα αποτελέσει κομβικής σημασίας εργαλείο όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη μαθητική, καθώς σχολεία, σε όλη τη χώρα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως κόμβοι έρευνας και καινοτομίας, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν εξ’ αποστάσεως για τις αστρονομικές παρατηρήσεις τους.

Ο νέος θόλος στο Αστεροσκοπείο

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, από τον Σεπτέμβριο του 2024, ο νέος θόλος διαμέτρου 5,3 μέτρων στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, θα φιλοξενεί ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο με διάμετρο καθρέπτη 1 μέτρου, που αποκτήθηκε με χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Η νέα αυτή υποδομή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα θα φέρει τον υπέροχο ουρανό της Κρήτης και τον «αέρα» του Ψηλορείτη, μέσα στις τάξεις μαθητών από όλη την Ελλάδα, με μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του Ινστιτούτου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα προγράμματα αυτά προετοιμάζονται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Discover Space” που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔεΚ και το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Εκπαιδευτήριο “Το Παγκρήτιον” και άλλα εκπαιδευτήρια της χώρας μας.

Το πρόγραμμα D-SPACE

Το πρόγραμμα D-SPACE με επίκεντρο την εκπαιδευτική χρήση των υπερσύγχρονων ρομποτικών τηλεσκοπίων, που είναι σε λειτουργία στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, θα δημιουργήσει μία διαδραστική πλατφόρμα που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα να πραγματοποιούν αστρονομικές παρατηρήσεις.

Με σημείο αναφοράς τη διαδραστική αυτή πλατφόρμα θα δημιουργηθούν, σε διαφορετικές σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, Κόμβοι Έρευνας και Καινοτομίας που θα υλοποιούν σειρά σχετικών δράσεων διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο μοντέλο συστηματικής ένταξης της αστρονομικής έρευνας στη σχολική πραγματικότητα.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης

Το έργο προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του εκπαιδευτικού τηλεσκοπίου σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, από τους ίδιους τους μαθητές. Στην ιστοσελίδα του έργου, εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό για τον καθηγητή (σχέδια μαθημάτων, προτεινόμενες δραστηριότητες κ.α.) θα παρέχεται και υλικό υποστήριξης ‐ διαχείρισης του εκπαιδευτικού εργαλείου το οποίο θα απευθύνεται στον χρήστη (μαθητή ‐ εκπαιδευτικό).

Εντός αυτού του πλαισίου θα αναπτυχθεί μια καινοτόμα εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία θα καθοδηγεί τους μαθητές στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, χρησιμοποιώντας τις πραγματικού χρόνου αστρονομικές παρατηρήσεις ως στοιχεία μιας επιστημονικής έρευνας.

Πολλές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτή τη διαφορετική προσέγγιση, δηλαδή με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τηλεσκοπίου, αναδεικνύοντας έτσι τη μαγεία του διαστήματος. Με την καταγραφή πληροφοριών και εμπειριών και τη δημιουργία γόνιμων ερωτημάτων οι μαθητές θα αποκτήσουν βαθύτερη εικόνα για τα φυσικά φαινόμενα μέσα από την έρευνα που θα κάνουν οι ίδιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος