Ξεκινάει σήμερα η θανάτωση των περίπου 250 αιγοπροβάτων από ποιμνιοστάσιο στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκε χθες θετικό κρούσμα ευλογιάς. Χάρη στην παρατηρητικότητα του κτηνοτρόφου, η εξέταση των ζώων αλλά και η ιχνηλάτηση του ιού ξεκίνησε εγκαίρως, με αποτέλεσμα εγκαίρως να ληφθεί δείγμα αλλά να εξαχθεί και το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, ενημέρωσε ότι χθες βγήκε η απόφαση της Περιφέρειας που χαρακτηρίζει όλο το νομό ως μολυσμένη περιοχή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “τώρα ξεκινάει ένας πόλεμος ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου”, η οποία γίνεται πολύ εύκολα, ακόμα και με μηχανικό τρόπο, δηλαδή ακόμα και από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου που έχει μπει σε ποιμνιοστάσιο με προσβεβλημένα ζώα. Επίσης, η νόσος της ευλογιάς επιβιώνει στα φερτά αντικείμενα για 6 ολόκληρους μήνες, σε αντίθεση με τον ιό της πανώλης που επιβίωνε μόλις για 3 μέρες, ενώ ο χρόνος επώασής του είναι 21 μέρες.
Τα σφαγεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου πρόκειται να κλείσουν για μια εβδομάδα, ενώ μόνο σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς θεωρείται πιο επικίνδυνο να επιστρέψουν τα ζώα στα ποιμνιοστάσιά τους. Στα γενικά μέτρα, σύμφωνα με την κ. Λαμπρινίδη, θα συνεχίζονται οι σφαγές ζώων από κοπάδια που δεν έχουν προσβληθεί, χωρίς όμως να καταναλώνονται τα σπλάγχνα του ζώου, ενώ και το γάλα θα μπορεί να πηγαίνει στις εγκαταστάσεις μεταποίησης για παστερίωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης χαρακτήρισε καταστροφική αυτήν την εξέλιξη που “διαλύει την κτηνοτροφία της Κρήτης”, σε μια στιγμή μάλιστα που “οι κτηνοτρόφοι περίμεναν να προχωρήσουν στις σφαγές των αιγοπροβάτων τους και να αποζημιωθούν για τα χρέη που έχουν φόρτωθεί”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος