Ηράκλειο: Kατολισθήσεις, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις (βίντεο)

Τα προεόρτια της κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει αύριο την Κρήτη περιελάμβαναν κατολισθήσεις και καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο του δήμου Φαιστού στο Ηράκλειο. Ταυτόχρονα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω σεισμόπληκτα χωριά, καθώς εκτός από τους ελάχιστους ανθρώπους που ζουν ακόμα στις σκηνές, υπάρχει ο φόβος της κατάρρευσης κτισμάτων που έχουν ήδη πληγεί από το σεισμό.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν περιοδικό χαρακτήρα, ωστόσο προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Αμάρι Ρεθύμνου με τα Βορίζια του Ηρακλείου.

Ηράκλειο: Kατολισθήσεις, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις (βίντεο)Η βροχή που έπεσε σε μεγάλο υψόμετρο στον Ψηλορείτη ήταν τόσο έντονη που πλημμύρισαν τα φαράγγια της περιοχής και κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού στους πρόποδες. Ως εκ τούτου, μεγάλο τμήμα του βουνού στο χωριό Καμάρες του δήμου Φαιστού υπέστη κατολίσθηση και ουσιαστικά προκάλεσε την απομόνωση του χωριού, αφού από την ανατολική πλευρά είχε κλείσει πλήρως ο δρόμος από τους τεράστιους όγκους από χώματα, πέτρες και φερτά υλικά και από τη δυτική πλευρά είχε κλείσει σχεδόν πλήρως. Για δύο ώρες μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας έδιναν μάχη για να καθαρίσουν το δρόμο, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα αφού στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Ρέθυμνο με το Ηράκλειο η κίνηση είναι συνήθως μεγάλη.

Στις Καμάρες και τα Βορίζια καταγράφηκαν καταστροφές σε μελίσσια αλλά και σε ποιμνιοστάσια, από όπου χάθηκαν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας του δήμου Φαιστού Αντώνη Κωνσταντουλάκη, ολόκληρα κοπάδια ζώων. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν από τη βροχή, παρέσυραν και δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στα Βορίζια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία σε οικισμούς και των δήμων Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στη Μάρθα, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά και στο δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα.

Ηράκλειο: Kατολισθήσεις, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις (βίντεο)«Προς το παρόν όλα είναι υπό έλεγχο, υπάρχει επαγρύπνηση και συντονισμός των υπηρεσιών και των δήμων» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

Στις ίδιες περιοχές καταγράφηκε νωρίτερα και χαλαζόπτωση, που σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ελαιοκαλλιέργειες, λίγο πριν την έναρξη της συλλογής ελαιοκάρπου. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεχτικοί.

Στο Αρκαλοχώρι παραμένουν ελάχιστοι άνθρωποι στις σκηνές που βρίσκονται έξω από το εκθεσιακό κέντρο, καθώς δεν επιθυμούν να φύγουν, ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιες οικογένειες σε σκηνές στο Αρχοντικό. Προς το παρόν το νερό  της βροχής έχει εισχωρήσει, εκτός από τις σκηνές, και στην αποθήκη όπου συγκεντρώνονται πράγματα που θα δοθούν στους σεισμόπληκτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος