Ηράκλειο: Εβδομάδα ενημέρωσης για τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων

Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα αυτή, που διανύουμε και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικού Αίματος Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου διοργανώνει σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων ενημέρωσης γι’ αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα για τους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, οι οποίοι θα χρειαστεί να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά και για μελλοντικές θεραπείες όλων των ασθενών. Η εβδομάδα διάδοσης του μηνύματος για την αξία δωρεάς του οφθαλμικού αίματος  ξεκίνησε χθες με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης σε χρώμα κόκκινο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος που είναι η 17η Νοεμβρίου.
Ηράκλειο: Εβδομάδα ενημέρωσης για τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών ΒλαστοκυττάρωνΜε γνώμονα πάντα την καλλιέργεια της διάθεσης για συμμετοχή των νέων στην επιστημονική κοινότητα αλλά και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, διοργανώνεται για 4η χρονιά η ενεργή συμμετοχή μαθητών στις διαλέξεις, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 100 μαθητές από 5 Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Θα γίνουν διαδραστικές διαδικτυακές διαλέξεις από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής και για πρώτη φορά μέσω εικονικής ξενάγησης στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης και με νέο οπτικο-ακουστικό υλικό. Επίσης, εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, πέντε μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα το καλοκαίρι του 2021.
Ηράκλειο: Εβδομάδα ενημέρωσης για τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών ΒλαστοκυττάρωνΣεμινάριο για τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας στην Κρήτη
Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, η ΔηΤΟΒ Κρήτης και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακό σεμινάριο για την επιστημονική κοινότητα με θέμα”Τα αντιγόνα ιστοσυμβατοτητας του πληθυσμού της Κρήτης.” Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο ομότιμος καθηγητής ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Γερμενής, η μοριακή βιολόγος – γενετίστρια του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΤΕ κ. Ελένη Λατσούδη καθώς και η καθηγήτρια αιματολογίας και διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Ελένη Παπαδάκη.
Εικονική Εικαστική Έκθεση και Σεμινάριο Φοιτητών
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί διαδικτυακά την Εικονική Εικαστική Έκθεση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πανεπιστημίων του εξωτερικού με θέμα “Multipotent colors: Painting for the Cell Stems Awareness Week”. Οι φοιτητές, τέλος, μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα “Ομφαλικά Βλαστοκύτταρα: ταξίδι στο χρόνο,” την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.
Από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ομφαλικού Αίματος δεν θα μπορούσε να λείπει η διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και εγγραφής στο μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που θα γίνει επίσης την Παρασκευή στο τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Οι εθελοντές δότες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 6930847253
Στις προγραμματιζόμενες δράσεις, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχει η 7ηΥγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος