Ηράκλειο: Δωρεάν υπηρεσίες ευεξίας και ομορφιάς σε ογκολογικούς ασθενείς

Κάθε Δευτέρα οι ογκολογικοί ασθενείς που κάνουν ακτινοβολίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι λίγο πιο χαμογελαστοί, λίγο πιο χαλαροί, λίγο πιο αισιόδοξοι. Ο λόγος κρύβεται στην πρωτοποριακή υπηρεσία που τους προσφέρουν τους τελευταίους μήνες εθελοντές αισθητικοί, μέλη της Ένωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης, υλοποιώντας μια ιδέα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όμως έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε πανεπιστημιακά κέντρα στην Ιταλία.

Τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια των ακτινοθεραπειών, οι ασθενείς περιμένουν κάθε Δευτέρα τη σειρά τους για να απολαύσουν μια μικρή περιποίηση προσώπου, ένα μασάζ στα άκρα τους ή μια περιποίηση νυχιών, ως μια από καρδιάς παροχή φροντίδας της ‘Ενωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης.

Ηράκλειο: Δωρεάν υπηρεσίες ευεξίας και ομορφιάς σε ογκολογικούς ασθενείς

Η ιδέα ανήκει στην πρώην πρόεδρο του συλλόγου στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο «Ευ ζω με τον καρκίνο» κ. Καίτη Κουναλάκη. Πρώην καρκινοπαθής η ίδια αλλά και πρώην πρόεδρος της ΕΔΑΚ, σκέφτηκε ότι μια τέτοια προσφορά θα έδινε μεγάλη χαρά στους ασθενείς. Όπως και έγινε. «Οι ασθενείς ξεχνιούνται για λίγο, νιώθουν ότι μπορούν να βγουν για λίγο από τις φοβικές τους σκέψεις και να πιστέψουν ότι θα έρθει γρήγορα η στιγμή που θα επανέλθουν στη ζωή τους και θα αρχίσουν ξανά να φροντίζουν τον εαυτό τους», εξηγεί.

Η πρόταση για τη δράση αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή από τη διευθύντρια του τμήματος ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ κ. Μαρία Τόλια. Άμεσα φτιάχτηκε ένας χώρος για να μπορούν να δουλεύουν οι αισθητικοί, αφού τοποθετήθηκε εκεί μια ειδική καρέκλα και τα απαραίτητα προϊόντα. Άλλωστε η ξηροδερμία, η ερυθρότητα και η δυσκαμψία είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και οι αισθητικοί έχουν πολλά να προσφέρουν για την αποκατάστασή τους.

Αυτό που συνέβη ήταν πέρα από τις προσδοκίες των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος της ΕΔΑΚ κ. Ειρήνη Δανδαρή «στην αρχή μας κοιτούσαν με επιφύλαξη και ρωτούσαν τι θέλουμε να τους κάνουμε. Στη συνέχεια ήρθαν 2-3 άτομα, όμως σιγά σιγά άρχισαν να μας αναζητούν και να θέλουν να μπουν στη λίστα για να τους περιποιηθούμε και επίσης αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι η δράση μας προσελκύει πολλούς άνδρες»!

Η κ. Δανδαρή ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη της ΕΔΑΚ είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εντάσσονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ασκούν παραϊατρικό επάγγελμα, άρα διαθέτουν όλα τα προσόντα για να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς, μέσα στο πλαίσιο που έχει ορίσει το ιατρικό προσωπικό.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε η ΕΔΑΚ στα μέλη της, ανταποκρίθηκαν αισθητικοί από όλη την Κρήτη. “Κάθε Δευτέρα έρχονται δύο άτομα και έρχονται από Σητεία, από Ρέθυμνο, από τα Χανιά και από όλο το Ηράκλειο”, αναφέρει η κ. Δανδαρή και συμπληρώνει ότι αυτή είναι μια πρωτόγνωρη δράση για όλους.

Λίγο πριν αναλάβουν δράση, οι εθελοντές αισθητικοί εκπαιδεύτηκαν από το σύλλογο “Ευ ζω με τον καρκίνο”, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους. “Είμαστε δίπλα στους ασθενείς, χαμογελαστοί και αισιόδοξοι και αυτό το μισάωρο συναναστροφής μαζί τους τούς δίνει τόση χαρά που κάνει και εμάς να νιώθουμε ότι η δράση μας πέτυχε, αφού τους ωθεί να δουν τη ζωή με αισιοδοξία”, λέει η κ. Δανδαρή και συμπληρώνει ότι μετά από τα 2-3 πρώτα λεπτά, οι ασθενείς ξεχνούν ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο και η ώρα είτε πριν είτε μετά την ακτινοθεραπεία τους περνάει πολύ ευχάριστα”.

Το βράδυ της Πέμπτης, ως επισφράγιση αυτής της δράσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης και στο Σύλλογο “Ευ ζω με τον καρκίνο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος