Ηράκλειο: Διημερίδα για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης

Διημερίδα με θέμα «η ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά- Εκφάνσεις, Δράσεις Διαφύλαξης και Προοπτικές», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» και στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για διοργάνωση με ευθύνη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή «Πλοηγός» που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με στόχο την ανάδειξη της ‘άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Ενόψει της διημερίδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο συνέντευξη Τύπου, με την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη να εξηγεί ότι «η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη δράση να ενημερώσουμε τους ανθρώπους μας, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, για όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αναδείξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης».

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού η Έλενα Μπαζίνη εξήγησε πως η πρωτοβουλία αποτελεί δράση μιας μεγάλης προσπάθειας «να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την αξία διαφύλαξης και ανάδειξης της ζωντανής κληρονομιάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης», διευκρινίζοντας πως αν και η ορολογία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, «ωστόσο αφορά τις ζωντανές εκφάνσεις του πολιτισμού μας, έθιμα, παραδόσεις, μουσικοχορευτικές παραδόσεις, αγροδιατροφικές παραδόσεις, εθνο-βοτανικές πρακτικές».

Από το τμήμα Μουσείων της ίδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε πως η διοργάνωση αποσκοπεί στο «να συνεχίσουμε το διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει με τα μουσεία νεότερου πολιτισμού με σκοπό να δικτυωθούμε, να βελτιώσουμε τις λειτουργίες των μουσείων και να γνωρίσουν τα μουσεία καλύτερα τη διαδικασία της αναγνώρισης. Ήδη το Μουσείο Καζαντζάκη έχει αναγνωριστεί κι αυτό βοηθάει όλα τα μουσεία».

Η είσοδος στη διημερίδα είναι δωρεάν και συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος