Ηράκλειο: Δέσμη ενεργειών για την κατανόηση του φαινομένου στις Βούτες

Σε μια νέα, τη δεύτερη μέσα σε μια μέρα, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Δημαρχείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, δέσμη ενεργειών που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να γίνει κατανοητό το φαινόμενο των ρηγματώσεων στις Βούτες.

Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της ομάδας εργασίας που έχει δημιουργήσει ο δήμος και οι οποία περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, γεωλόγους αλλά και επιστημονικό προσωπικό από τις τεχνικές του υπηρεσίες.

Στην πρόταση του κ. Λέκκα περιλαμβάνονται:

  • Η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών μελετών που έχουν εκπονηθεί στην περιοχή.
  • Η συγκέντρωση πληροφοριών για τις υποδομές (υπόγειων δικτύων, δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κ.α.).
  • Η λεπτομερής αποτύπωση της γεωμορφολογίας της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους. -Η λεπτομερής γεωλογική χαρτογράφηση στην περιοχή.
  • Η υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση στον οικιστικό χώρο των σημείων ύδατος. χαρτογράφηση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων και η ανάλυσή τους.
  • Οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις.
  • Η εκτέλεση γεωφυσικών διασκοπήσεων.
  • Η εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σε επιλεγμένα σημεία.
  • Η αξιολόγηση και ανάλυση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.
  • Η ανάλυση των συνθηκών ευστάθειας πρανών.

Για την ώρα, παρά την ανησυχία των κατοίκων, το φαινόμενο φαίνεται να περιορίζεται, ενώ το μεσημέρι ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, υπήρξε καθησυχαστικός, καθώς ανέφερε πως “δεν συντρέχει λόγος εκκένωσης του οικισμού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα”.

Διαβάστε ακόμα:

Βούτες Ηρακλείου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός – Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις, 9 σπίτια κρίθηκαν επικίνδυνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος