Ηράκλειο: Αγγίζει τα 13 ευρώ το κατσικάκι – Χρυσό το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Ανθεί το παραεμπόριο

Μικρό καλάθι κρατούν φέτος οι κρεοπώλες στο Ηράκλειο που αποφάσισαν να παραγγείλουν λιγότερα αρνιά και κατσίκια για το πασχαλινό τραπέζι. Αιτία, το γεγονός ότι πέρυσι περίσσεψαν χιλιάδες σφαγμένα ζώα που δεν αγοράστηκαν την περίοδο πριν από το Πάσχα.

Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι σφαγές των αρνιών και των κατσικιών από τους εμπόρους του Ηρακλείου, αλλά και η έρευνα αγοράς από την πλευρά των καταναλωτών.

Από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα οι καταναλωτές σπεύδουν να κάνουν τις παραγγελίες τους, ώστε να είναι έτοιμοι για το πασχαλινό τραπέζι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Μανώλη Δατσέρη, οι τιμές είναι ως και 1,50 ευρώ ακριβότερες από τις περυσινές. Συγκεκριμένα στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν το κατσικάκι γάλακτος με 12,5 – 12,9 ευρώ το κιλό, το αρνάκι γάλακτος με 12 – 12,30 ευρώ το κιλό και το κοκορέτσι και τα γαρδουμάκια ως 9,5 ευρώ το κιλό.

“Είναι ένα ακόμα περίεργο Πάσχα”, εξηγεί ο κ. Δατσέρης, “αφού μπορεί να μην έχουμε τους περιορισμούς των δύο τελευταίων χρόνων, έχουμε όμως σημαντικές διαφορές στην τιμή του πασχαλινού τραπεζιού. Ο καταναλωτής νιώθει αμήχανα μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση”.

Λιγότερα σφάγια

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, πέρυσι υπήρξε σημαντική ζημία στους κρεοπώλες αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς έμειναν στα αζήτητα εκατοντάδες σφαγμένα ζώα. Προτρέπει, δε, τους καταναλωτές να προχωρήσουν εγκαίρως στις παραγγελίες τους και να μην οδηγηθούν στα ψώνια της τελευταίας στιγμής γιατί τότε μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ελλείψεις.

Παραεμπόριο

Εντονότερο από πέρυσι είναι το παραεμπόριο που ανθεί κατά την περίοδο πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, τα προηγούμενα δύο χρόνια το φαινόμενο είχε ατονήσει, φέτος όμως εντείνεται συνεχώς εξαιτίας των υψηλών τιμών στα καταστήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που μπαίνουν ακόμα και μέσα στα καφενεία της πόλης ενημερώνοντας τους θαμώνες ότι πουλούν αρνιά και κατσίκια σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές, αφού παρακάμπτεται τόσο ο μεσάζοντας όσο και ο κρεοπώλης και ο κτηνοτρόφος πουλάει ακριβότερα από την τιμή παραγωγού, αλλά πολύ φθηνότερα από την τιμή του κρεοπωλείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος