Η «Ειρήνη» του Ρίτσου εμπνέει το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου θα είναι το εφαλτήριο της έμπνευσης για τους γλύπτες που θα συμμετάσχουν στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 29 Ιουλίου στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου της δημοτικής ενότητας Παλιανής. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν γλύπτες από τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και ένας Σύρος από τη μαρτυρική Δαμασκό, οι οποίοι θα «συνομιλήσουν» καλλιτεχνικά για το υπέρτατο αγαθό της παγκόσμιας ειρήνης, δημιουργώντας παράλληλα οκτώ έργα τέχνης από μάρμαρο.
Συγκεκριμένα, θα πάρει μέρος ο Σύρος γλύπτης Aktham Abdoul Hamid που θα έρθει στο Ηράκλειο από την Δαμασκό, όπου πριν τον πόλεμο διοργάνωνε και ο ίδιος συμπόσια Γλυπτικής. Επίσης, θα συμμετέχουν οι γλύπτες από την Βουλγαρία Radoslav Sultov και από το Περού Alberto Gedeón Soto. Θα πάρουν ακόμα μέρος ο Έλληνας γλύπτης που ζει και εργάζεται στον Καναδά Βασίλης Βασίλη και οι γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη, Ιωσήφ Σηφάκης, Αμαλία Φλώρου και Μανώλης Χαρκούτσης. Όλοι οι γλύπτες έχουν παραλάβει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», μεταφρασμένο ή στην ελληνική γλώσσα.
Ο χώρος, όπου θα φιλοτεχνούνται τα γλυπτά θα είναι επισκέψιμος για το κοινό, ενώ θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο. Τα έργα θα παραδοθούν στο Δήμο Ηρακλείου.
Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, που χορήγησε το σύνολο των όγκων μαρμάρου Βόλακα που θα φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες.
Το διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2006 από τον τότε δήμο Παλιανής μετά από πρόταση και με τη συμβολή εθελοντών της περιοχής. Πλέον αποτελεί σημαντικό θεσμό με διεθνή ακτινοβολία, ενώ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά συμπόσια Γλυπτικής στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται με μία χρονική συνέχεια.
Έχει ήδη αποδώσει αξιόλογα έργα, αρκετά εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους είτε στο Ηράκλειο είτε στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιανής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος